Regija
NOSITELJ PROJEKTA JE OSNOVNA ŠKOLA “JOSIP KOZARAC” SOLJANI

Za razvijanje STEM vještina u osnovnim školama županjske Posavine stiže 931.957 eura
Objavljeno 17. ožujka, 2023.
SOLJANIOsnovna škola "Josip Kozarac" Soljani sudjeluje u europskom projektu "Od ideje do STEM vještina u školama", čiji je cilj omogućiti školama s područja županjske Posavine sredstva i opremu za opremanje STEM učionica, unaprjeđivanje i razvoj vještina učitelja, provođenje STEM aktivnosti za učenike, za potencijalno darovitu djecu i učenike s teškoćama. Ukupna vrijednost projekta je 931.957,36 eura, od čega su 85 posto nepovratna donatorska sredstava, a preostalih 15 posto nacionalna. Riječ je o sredstvima Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora.Partneri u projektu su osnovne škole Vrbanja, Drenovci i Račinovci, dvije osnovne škole u Županji, Županjska razvojna agencija ŽURA te partner iz Norveške FIRST Scandinavia. Sredstva će biti utrošena u edukaciju učenika i učitelja, nabavu računala i ostale informatičke opreme, u infrastrukturne radove u školama. Među ostalim, gradit će i zvjezdarnicu, prometni poligon, vanjske učionice, baviti se uzgojem i preradom lavande, printati pomoću 3D printera, programirati pomoću igraćih konzola, a tu su i studijska putovanja.

Ravnateljica škole u Soljanima Katarina Marjanović vrlo je sretna i ponosna što je baš njihova mala škola na istoku županjske Posavine dobila ulogu nositelja ovoga projekta, učitelji su spremni i učenici se vesele brojnim aktivnostima. "Osim stjecanja iskustva rada na ovako velikom projektu, što je također vrlo značajna stavka, dobivamo grafičke tablete i 3D printere, pojedini su učitelji već prošli obuku i uskoro kreću aktivnosti programiranja i printanja s učenicima", kazuje. A kao izvannastavne aktivnosti ističe Domaćinstvo i Zeleni palac, koji je usmjeren na uzgoj starih sorti cvijeća, gdje se učenicima omogućuje stjecanje nekih novih vještina, za čije su potrebe nabavili mali plastenik i sav popratni materijal. A kroz Domaćinstvo žele učenicima poboljšati motoričke sposobnosti i praktične vještine potrebne u svakodnevnom životu. Nabavili su konvekcijsku pećnicu i neke druge uređaje za kuhinju, robotske miksere, vage i opremu za male kuhare. Vježbat će i poduzetništvo i aktivno građanstvo. Od norveškog će partnera učiti i o novim konceptima poučavanja fizike i robotike.

Projektne će aktivnosti učenicima pomoći u razvoju njihovih kompetencija, izgrađivati ih i profesionalno usmjeravati u njihovu budućem školovanju. M.L.O.
Možda ste propustili...

VRIJEDNOST NABAVE I RADOVA IZNOSI 366.816 EURA

Nastavljaju sadnju drveća u Vukovaru

PRIGODNO I SKROMNO OBILJEŽENO 150 GODINA DRVNE INDUSTRIJE

Iza svojedobno moćnoga DIK-a Đurđenovac ostala bogata industrijska baština

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HUMANITARNA AKCIJA ZA SLIJEPU DJEVOJKU

Belomanastirskoj osmašici Tanji prijeko je potreban brajični redak

2

MARINA KNEŽEVIĆ OŽIVILA DJETINJSTVO

U frizerskom je salonu uredila seosku kuhinju

3

GLAZBENO-SCENSKA ČAROLIJA NA DRŽAVOJ ERGELI ĐAKOVO

Božićni bal lipicanaca
uz Anđela čuvara