Novosti
VINKOVCI: ZATRAŽEN OPOZIV ODLUKE VVK-A

Gradonačelnik protiv podizanja cijene vode
Objavljeno 16. ožujka, 2023.
Nakon što je oporbeni vijećnik Gradskog vijeća Goran Kajkić "otkrio" da je lokalni distributer pitke vode u Vinkovcima i većem dijelu Vukovarsko-srijemske županije "u tišini" podigao cijenu vode, ali i odvodnje, za, kako tvrdi, 30 posto, a direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije pojasnio razloge poskupljenja i da je voda "za većinu kućanstava u prosjeku skuplja za 5,5 eura", vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić zatražio je hitno sazivanje Skupštine VVK-a radi ukidanja odluke o poskupljenju. "Na temelju zahtjeva gradonačelnika Vinkovaca, kao većinskog vlasnika društva Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o., zatraženo je hitno sazivanje Skupštine društva u svrhu ukidanja odluke o promjeni cijene vode donesene na prethodnoj Skupštini održanoj 27. prosinca 2022. godine", priopćio je direktor VVK-a Mario Komšić.

Ujedno, nastavlja Komšić, gradonačelnik Bosančić predložit će svim članovima te tvrtke, ujedno i suvlasnicima VVK-a, da se na toj skupštini zajednički nađe način sufinanciranja troškova vodoopskrbe i odvodnje kroz "naše proračune kako bi cijena vode bila što manje financijsko opterećenje za krajnje korisnike".

"Moramo biti svjesni kako voda nije neograničen resurs te je nužno poduzeti sve kako bismo i dalje nastavili odgovorno i dugoročno održivo raspolagati s ovim blagom koje imamo. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u Europi i svijetu koja ima svoju izvorsku pitku vodu koju u domaćinstvima koristimo puštanjem iz slavine, a samo odgovornim i održivim upravljanjem vodnim resursima i kontrolom otpadnih voda možemo osigurati da tu tekućinu koja život znači čistu i pitku sačuvamo i za našu djecu", rekao je prije tri dana Komšić, opravdavajući povećanje cijene zbog "naglog i velikog povećanja troškova zbog kretanja na globalnom tržištu" te dodavši kako se cijena vode i odvodnje nije mijenjala od 2011. godine, odnosno od 2014., kada je povećana samo cijena usluge pročišćavanja te je "usklađivanje cijena bilo nužno za distribucijsko područje koje obuhvaća dva grada i 15 općina".

"Želimo podsjetiti da je 2019. godine uvedena naknada za razvoj kao namjenski prihod za gradnju komunalnih vodnih građevina, a ta sredstva korištena su, između ostaloga, i za radove u okviru projekta aglomeracije. Naknada za razvoj namjenski je prihod VVK d.o.o. koju gradovi i općine koriste za gradnju mreže i objekata vodoopskrbe i odvodnje na svom području", navodi se u priopćenju VVK-a, i dodaje kako je došlo do značajnog povećanja materijalnih troškova na održavanju cijelog sustava vodoopskrbe i odvodnje, do poskupljenja energenata i usluga održavanja vodoopskrbne mreže te mreže i objekata javne odvodnje, a poskupjele su i usluge ispitivanja kontrole kvalitete pitke vode, kao i vodovodni i kanalizacijski materijal. M.Flego
Ivan Bosančić zatražio je hitno sazivanje Skupštine VVK-a radi ukidanja odluke o poskupljenju

Možda ste propustili...