Novosti
DRAGUTIN GUZOVSKI, PREDSJEDNIK VSŽ PODRUŽNICE HDLSKL-A

Tužbe protiv Srbije ove godine bit će u fokusu rada društva logoraša
Objavljeno 16. ožujka, 2023.

Podružnica Vukovarsko-srijemske županije Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora održala je izbornu skupštinu, na kojoj je jednoglasno odlučeno da se upravnom i nadzornom odboru te sudu časti produži mandat za još četiri godine, a potom je ponovno izabran Dragutin Guzovski za predsjednika podružnice.



Prihvaćen je i program rada za 2023. godinu koji naglasak stavlja na nastavak aktivnosti vezanih uz tužbene zahtjeve protiv Republike Srbije, kao i obilježavanje važnih datuma. Guzovski je izjavio kako pri realizaciji tužbenih zahtjeva protiv Srbije imaju veliku podršku Ministarstva hrvatskih branitelja koje koordinira rad s odvjetničkim timom iz Beograda koji vodi sve postupke. "Veliki se dio tužbi sada nalazi na Ustavnom sudu Srbije, što je posljednja instanca i ako taj sud naš tužbeni zahtjev proglasi neopravdanim i donese negativno rješenje, otvaraju nam se vrata da idemo dalje u postupku prema Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Sve dok u Srbiji ne iskoristimo svaku zakonsku mogućnost, ne možemo se pojaviti pred Europskim sudom za ljudska prava. Nastojat ćemo da bar dio tužbi ove godine bude završen. Srbija je zainteresirana za otvaranje poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima s EU-om, a naš je premijer čvrsto obećao kako nitko neće imati mandat dati suglasnost na ta poglavlja sve dok Srbija ne ispoštuje obveze koje ima prema logorašima te poglavito prema nestalima", kaže Guzovski. Poručio je kako bi bilo dovoljno imati dvije pozitivno ocijenjene tužbe u Beogradu za pokretanje masovnog utuživanja, što znači kako bi više od 5000 logoraša srpskih koncentracijskih logora predalo tužbene zahtjeve na sudovima u Srbiji.

"Imamo dva značajna datuma - prvu i posljednju veliku razmjenu ratnih zarobljenika, 22. svibnja u Lipovcu i 14. kolovoza u Nemetinu. U programu rada usvojili smo da bar po jedna naša delegacija ide na obilježavanje važnih datuma i izlazaka iz logora na području Hrvatske koje je bilo privremeno okupirano", rekao je.

Vukovarsko-srijemska podružnica HDLSKL-a organizirala je u listopadu prošle godine Dan otvorenih vrata, kada su njihove prostorije posjetili učenici vukovarskih osnovnih škola. Guzovski je naglasio kako je odaziv bio fantastičan, a djeca su s velikom pozornošću slušala riječi bivših zatočenika srpskih logora. D.Korpoš
Možda ste propustili...