Kultura
60. GORANOVO PROLJEĆE

Objavljeni laureati svih triju nagrada i detaljni program
Objavljeno 17. ožujka, 2023.
Goranovo proljeće slavi 60 godina. U okviru manifestacije dodjeljuju se tri najznačajnije pjesničke nagrade: Goranov vijenac za ukupni doprinos hrvatskom pjesništvu, Nagrada Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu i nagrada Goran za mlade pjesnike za najbolji rukopis autorice ili autora mlađih od 30 godina. Goranovo proljeće i ove se godine odvija u Zagrebu, Goranovu rodnom Lukovdolu i Rijeci, od 20. do 23. ožujka. Uz uobičajeno brojne pjesničke i glazbene programe s domaćim i inozemnim gostima, ovaj put iz 12 zemalja, prva festivalska večer bit će u cijelosti posvećena laureatkinjama i laureatima naših nagrada te vizualnim i zvučnim razglednicama iz povijesti festivala. Festival se otvara 20. ožujka u Zagrebu pjesničkim čitanjem laureata i laureatkinja nagrada. Tridesetak pjesnikinja i pjesnika čitat će uživo, prikazivat će se arhivski videomaterijali iz povijesti festivala te će nastupiti glazbena skupina Dunjaluk, sve u režiji Hrvoja Korbara.

Drugi dan dodjeljuju se u Lukovdolu nagrade Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu u dvogodišnjem razdoblju i Goran za mlade pjesnike te nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola. Dodjelu će popratiti glazbeni i folklorni program sekcija SKUD-a Ivan Goran Kovačić. U Rijeci započinje program posvećen platformi Versopolis, europskoj mreži pjesničkih festivala s više od trideset partnera, koja promiče nove i zanimljive europske glasove. Nastupaju Helen Ivory (Ujedinjeno Kraljevstvo) i Josep Pedrals (Španjolska/Katalonija). Razgovor će se voditi na engleskom jeziku, uz prijevode pjesama. Knjige pjesnika koji nastupaju, na hrvatskom i engleskom jeziku, bit će dostupne besplatno.

U riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti 22. ožujka uz laureate, nastupaju domaći i strani pjesnici i pjesnikinje: Anna Ayanoglou (Francuska), Dan Coman (Rumunjska), Marija Dejanović (Hrvatska), Ottó Fenyvesi (Mađarska), Thanos Gogos (Grčka), Madara Gruntmane (Latvija), Ija Kiva (Ukrajina), Muanis Sinanović (Slovenija) i Mile Stojić (BiH). Za rock‘n‘roll ritam zadužena je grupa Turisti.

Zatvaranje festivala 22. ožujka u Zagrebu donosi nastupe laureata te niza izvrsnih domaćih i stranih festivalskih gostiju. Nastupaju i svi nabrojeni strani gosti. Za glazbenu podlogu za vrijeme čitanja i solokoncert zadužen je Dimitrije Dimitrijević. Festival se ove godine odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH te gradonačelnika Zagreba. T.K.
Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike