TvObzor
HRT OD 20. OŽUJKA PONOVNO PRIKAZUJE NAGRAĐIVANU DOMAĆU DRAMSKU SERIJU

Područje bez signala
Objavljeno 17. ožujka, 2023.

Prvu i drugu epizodu serije “Područje bez signala” redatelja Dalibora Matanića i producentice Ankice Jurić Tilić Hrvatska radiotelevizija (HRT) prikazuje u ponedjeljak i utorak, 20. i 21. ožujka, na Prvom programu (HRT-HTV1) u 21.15. Dramska serija snimljena je na temelju istoimenog romana Roberta Perišića, a scenarij potpisuju Hana Jušić, Milan F. Živković i Jelena Paljan.



Prva epizoda: Dvojicu Zagrepčana, poduzetnika Olega i njegova nešto manje poduzetog bratića, nezaposlenog inženjera Nikolu, u zabačeni gradić Nuštin dovodi narudžba pomalo sumnjivog, ali dobro potkoženog bliskoistočnog naručitelja. Da bi mu isporučili turbinu kakva se više ne proizvodi, Oleg i Nikola pokušat će obnoviti proizvodnju davno zatvorene tvornice u gradiću utonulom u poratnu i tranzicijsku letargiju. Ubrzo gradić živne te njegovi stanovnici radom polako počinju vraćati izgubljeno dostojanstvo i nadu, ali tada se počinju gomilati nevolje...

Druga epizoda: Dok radnici osposobljavaju pogon za obnovu proizvodnje, a Oleg u Zagrebu pokušava isposlovati ponovno uključenje struje za tvornicu, novopečeni direktor Nikola baš i nema previše posla. U jednoj od besciljnih šetnji uspavanim gradom Nikola upoznaje bivšeg, poratnog vlasnika tvornice, lokalnog šerifa Ragana. Inženjer Janda uz Nikolinu pomoć nastavlja okupljati bivše radnike tvornice, a pritom Nikola upoznaje i mladu kustosicu Šeilu, povratnicu iz Berlina...

Skladatelji su Jura Ferina i Pavle Miholjević, dizajner zvuka je Julij Zornik, majstorica maske Mojca Gorogranc Petrushevska, pomoćnik režije Dragan Jurić, kostimografkinja Selena Orb, scenograf Ivo Knezović, montažer Tomislav Pavlic, urednik Mislav Brumec, a direktor fotografije Marko Brdar. Glume Rene Bitorajac, Krešimir Mikić, Jovana Stojiljković, Izudin Bajrović, Goran Bogdan, Tihana Lazović, Slavko Štimac, Lana Barić, Milena Zupančič, Stipe Radoja, Anđela Ramljak, Marko Mandić i Goran Marković.

Snimana tijekom 2020. i 2021. u Zagrebu, Gračacu, Dugoj Resi, Ličkom Osiku, Helsinkiju i Tunisu, serija “Područje bez signala” svjetsku je premijeru imala na najznačajnijem festivalu TV serija, francuskom Series Mania na kojem je osvojila Grand Prix kao najbolja u programu International Panorama. Prikazana je i na TV festivalima Serilizados Festat u Barceloni i Madridu, na Are You Series u Bruxellesu te na filmskom festivalu u Ženevi (GIFF), a na minhenskom festivalu Seriencamp osvojila je i Nagradu publike. D.M.
Dvojicu Zagrepčana u zabačeni gradić dovodi narudžba pomalo sumnjivog, ali dobro potkoženog bliskoistočnog naručitelja

Možda ste propustili...

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

BRITANSKI DOKUMENTARNI FILM

Pokaži mi sliku: Priča o Jimu Marshallu

Najčitanije iz rubrike