Sport
NOVI SUDAR HRVATA

Postaje li SEHA liga, ipak, velik teret za NEXE?
Objavljeno 16. ožujka, 2023.
U četvrtfinalu 12. izdanja SEHA-Gazprom lige vidjet ćemo okršaj dva najbolja hrvatska kluba

Sport doista može ponuditi nevjerojatne zaplete te na kraju i rasplete, a najnoviji dogodio se u SEHA ligi. Ove sezone liga je podijeljena u dvije skupine, u A su bili svrstani našički NEXE, Eurofarm Pelister i novosadska Vojvodina, a u skupini B Vardar 1961, beogradski Partizan i Tatran iz Prešova.



Sve momčadi prolaze u četvrtfinale, ali je svakome bilo bitno izbjeći treću poziciju, jer ona donosi četvrfinalni sraz s Telekom Veszpremom (najlošiji iz B skupine) i PPD-om Zagreb (najlošiji iz A skupine), koji su ove sezone u regionalnoj ligi, zbog svog participiranja u Ligi prvaka, imali povlašteni status. Uoči posljednjeg susreta u Bitolju između Eurofarm Pelistera i NEXE-a, u A skupini našička i novosadska momčad imali su po šest, a bitoljska tri boda. NEXE je imao domaće pobjede nad Eurofarm Pelisterom (29:25) i Vojvodinom (36:31) te poraz od Vojvodine u Novom Sadu (31:25). Vojvodina je uz pobjedu i poraz od NEXE-a imala i pobjedu (29:24) i poraz (30:25) od Pelistera. Za osvajanje prvog mjesta u skupini NEXE-u je trebala pobjeda ili bod u Bitolju. U tom slučaju momčad iz S. Makedonije ostala bi na trećem mjestu. S porazom manjim od četiri razlike NEXE bi zauzeo drugo mjesto, a Pelister bi ostao treći. I što se dogodilo? Igrala se posljednja minuta susreta, prvo je Moreno Car obranio tuniškom reprezentativcu iz redova Pelistera Oussame Hosniju. Branko Tamše zatražio je "time-out" kao što je prethodno to učinio i njegov kolega Aleksandar Jović, koji je na klupi Bitoljana zamijenio Danca Lars Walthera koji je smijenjen nakon što mu se momčad nije plasirala u osminu finala Europske lige, što je, primjerice NEXE, glatko učinio osvojivši prvo mjesto u skupini. Oba trenera upravo su naglašavali tu gol-razliku. Krenuo je NEXE u posljednji napad, lovio je gol-razliku, Mileta je s desnog krila ušao u sredinu, krenuo soloakcijom i izvojevao sedmerac. Do kraja susreta ostalo je samo vremena za izvođenje sedmerca. Gosti iz Našica ranije u utakmici nisu iskoristili čak tri. Odgovornost je preuzeo Luka Moslavac i vratar Kizić mu je obranio, što je usmjerilo NEXE na treće mjesto i četvrtfinalni obračun s PPD-om Zagreb.

- Kada promašite četiri sedmerca i mnogo čistih lopti, ne možete pobijediti momčad kao što je Eurofarm Pelister. Čestitam kolegi Joviću što je na ovaj način započeo trenersku karijeru. Umorni smo. Iza nas je 13 sati puta, a uz to nismo imali sedmoricu igrača, četvoricu koji su ovaj vikend igrali za reprezentacije - izjavio je nakon utakmice trener NEXE-a Branko Tamše.

Upravo što su pristali igrati u "reprezentativnom tjednu" pokazuje, između ostaloga, u kojoj je mjeri NEXE-u sada stalo do SEHA lige. Potpuno, čak i razumljivo, u trenutku kada im slijedi knock-out faza Europske lige i završnica hrvatskih natjecanja u kojima još jednom žele pokušati skinuti PPD Zagreb s bar jednoga trona. U Našicama nikada nije opcija ne igrati SEHA ligu. Klub je rastao kroz to natjecanje i to je dovoljan razlog da i dalje participira u njemu. Nekada im je to bilo glavno natjecanje, mjesto u kojem su mogli "opipati" gdje su u odnosu na ponajbolje europske momčadi. Danas, kada su vrlo blizu toj eliti, mijenjaju se prioriteti. Ne, nikako se ne može pomisliti da je netko namjerno promašivao sedmerce ili namjerno "povukao ručnu". Da je bilo "lako ćemo", toga je sigurno bilo protiv Vojvodine koja je u Našice stigla sa svojim "dječjim vrtićem" s kojima su se u NEXE-u namučili baš iz razloga što nisu imali dobar pristup. Ne samo kod NEXE-a, čini se da se i kod ostalih izgubio značaj regionalne lige. U NEXE-u sigurno imaju želju igrati na Final Fouru SEHA-e, koji je u organizacijskom pogledu lige na većoj razini, čak i od Final Foura Europske lige, što je ipak glavni(ji) cilj Našičana i ove sezone. Sada im u zgusnutom kalendaru susreti SEHA lige predstavljaju pripremu za nešto drugo. Pa će tako i četvrtfinale s PPD-om Zagreb poslužiti i za pripremu za okršaje u završnici prvenstva i Kupa.

Krešimir Lacković
Eurofarm P:       27 (14)

NEXE       23 (11)

BITOLJ - SC "Boro Čurlevski". Suci: Marko Boričić and Dejan Marković (Srbija)

EUROFARM PELISTER: Lesjak (11+0), Ojleski 3, Kisum 4, Radović 1, Tankoski 1, Hosni 2, Kosteski, Davayes, Velkovski 1, Petar Atanasijevikj 2, Vasilev 6, Peshevski, Henneberg 2, Pavle Atanasijevikj 3, Stevanović 2, Kizić (5+2)

NEXE: Račić 2, Mileta 2, Car 1 (8+0), Sršen 2, Radovanović (6+0), Manci Mičević 1, Blažević, Velkavrh 2, Severec 4, Godec 3, Moslavac 4, Fruk, Markušić 2, Pribetić, Jurić i Petrović

SEDMERCI: Eurofarm Pelister: 1(1); NEXE: 2(6); ISKLJUČENJA: Eurofarm Pelister: 8 minuta (Lesjak 2, Hosni 2, Henneberg 2 i Stevanović 2); NEXE: 6 minuta (Blažević 2, Severec 2 iPribetić 2)

Najčitanije iz rubrike