Sport
STROJ ZA POGOTKE I VEČER ZA PAMĆENJE

Ubojiti Haaland provukao je Gvardiola kroz centrifugu
Objavljeno 15. ožujka, 2023.
Hrvatski stoper je na Etihadu, u sudaru s Norvežaninom, proživio noćnu moru

Bila je to večer Erlinga Haalanda, a kad je norveški stroj za golove u svom top-izdanju, onda malo koji suparnik ima šanse. RB Leipzig i Joško Gvardiol nisu imali baš nikakvih protiv Manchester Cityja u uzvratu osmine finala Lige prvaka na Etihadu. Haaland je zabio pet pogodaka, a Manchester City pobijedio s golemih 7:0.



U Njemačkoj su te dvije momčadi odigrale 1:1, pa su Nijemci na Otok stigli puni optimizma da mogu parirati strašnim "građanima" i ipak otići do četvrtfinala. Nada je kratko trajala, uništio ih je Haaland, koji je do 57. minute igre zabio pet golova. Po jedan su dodali Ilkay Gundogan i Kevin De Bruyne.

- Zabiti pet golova i pobijediti 7:0 je nevjerojatno. Ne mogu reći koji od pet mi je najdraži, u glavi mi je mutno. Sjećam se da sam pucao, ali nisam razmišljao. Bio sam tako umoran nakon slavlja - komentirao je norveški nogometaš nakon velike večeri u kojoj je silom orkana lomio sve pred sobom. Bilo je to možda i njegovih najboljih sat vremena ikada na terenu. Nijemci su ga nemoćno promatrali što im radi, a on je trpao i trpao. Uništavao je sve pred sobom, a među onima koji su ostali na koljenima pred Erlingom je i hrvatski stoper Joško Gvardiol. Ponajbolji mladi branič svijeta odigrao je jednu od najgorih utakmica, brojke su mu bile porazne.

- Puno smo pričali o Jošku. Žele ga najveći svjetski klubovi, ali ga je Haaland u ovoj utakmici provukao kroz centrifugu. Izmučio ga je, uništio. Gvardiol je bio previše nervozan i Haaland ga je pobijedio u svakom duelu. Partija iz noćne more za Hrvata - komentirao je igru braniča Vatrenih i Leipziga Rio Ferdinand. Gvardiol ovu utakmicu treba što prije zaboraviti, a Haaland i navijači Cityja će je zasigurno još dugo pamtiti. Ne zabija se često pet pogodaka na jednoj utakmici niti se pobjeđuje 7:0.

- Moja supermoć je zabijanje golova. Nisam razmišljao koliko ću ih uspjeti zabiti. Samo sam pokušavao ubaciti loptu u gol. Mnogo toga se zasniva na brzom razmišljanju i pokušajima da staviš loptu tamo gdje nema golmana.

Da je ostao u igri do kraja možda bi zabio još koji i postao apsolutni rekorder Lige prvaka. No trener "građana" Pep Guardiol ga je odlučio povući s terena u 63. minuti.

- Kada sam izišao, rekao sam Guardioli da bih volio postići dvostruki hat-trick, ali što mogu, vadio me je... - dodao je Norvežanin, koji je ostao na brojki od 39 golova u ovoj sezoni i 33 gola u 25 nastupa u Ligi prvaka u karijeri.

Taj trenerov potez naljutio je navijače Cityja, željeli su vidjeti rekord. Prvog igrača sa šest golova u jednoj utakmici Lige prvaka.

- Erling je bio nevjerojatan tip, veliki talent. Snaga, mentalitet, on je serijski pobjednik. Znam da je Messi postigao pet golova na jednoj utakmici, ali je Haaland to uspio u 60 minuta što nije slučaj s Leom. Erling je mlad, najbolje što sam mogao učiniti je da mu uskratim šansu za taj šesti gol. Da je to učinio s 22 godine dosađivao bi se u budućnosti - pomalo je glupo objasnio Pep Guardiola.

Nakon partije života pljušte hvalospjevi na račun Norvežanina, za “petardu” je od mnogih komentatora dobio čistu desetku. Nogometaši Cityja su u četvrtfinalu Lige prvaka, ove godine želja je otići do kraja, s Haalandom u top-izdanju ni to nije nemoguća misija.

Ivana Liović
TREĆI IGRAČ S “PETICOM”
Erling Haaland postao je treći igrač koji je u jednoj utakmici Lige prvaka postigao pet pogodaka. Prije njega to su učinili Luiz Adriano za Šahtar protiv Bate Borisova 2014. i Leo Messi za Barcelonu protiv Bayera 2012. godine. Nakon 11 godina pukla je opet petarda jednog igrača, čudesnog Norvežanina.

Moja supermoć je zabijanje golova. Nisam razmišljao koliko ću ih uspjeti zabiti, poručio je Norvežanin

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike