Novosti
IZVJEŠĆE O RADU SOA-E

Markić: Razvoj stanja u Ukrajini je nepredvidiv
Objavljeno 15. ožujka, 2023.
”SOA je dosta koncentrirana na regionalne nestabilnosti koje ozbiljno utječu na Hrvatsku”

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić ocijenio je u Saboru kako je daljnji razvoj situacije u Ukrajini možda i nepredvidiv "iako obje strane, Zapad i Rusija, ne žele izravni sukob, i nadamo se da ga i neće ni biti".



U izjavi nakon što je izvješće o radu SOA-e u 2022. dobilo "zeleno svjetlo" nadležnog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Markić je istaknuo kako je jedna od tema izvješća i "brutalna agresija na Ukrajinu" te sve posljedice toga na Hrvatsku. Riječ je, dodao je, o najvećem konvencionalnom ratu na području Europe od Drugog svjetskog rata. Službe unutar EU-a i NATO-a, kazao je, dijele sve podatke i komuniciraju o sukobu. Najvažnija je hrabrost ukrajinskih vojnika, ali i "jedinstvo Zapada", na čemu se mora i dalje raditi, naglašava. Na pitanje je li SOA detektirala neku vrstu ruskog utjecaja na kršenje sankcija, Markić je odgovorio: "S obzirom na reakciju Vlade i na sankcije EU-a, možete pretpostaviti da - da".

Govoreći o drugim sigurnosnim ugrozama, ističe kako je SOA dosta koncentrirana na područje regionalne nestabilnosti koje ozbiljno utječe na Hrvatsku. Pritom je ocijenio da se sigurnosno stanje u regiji od ljeta 2022. možda i poboljšalo. "Mi imamo tendenciju biti uvijek previše zabrinuti, ali vidimo određene procese, ponajprije u BiH, i određene reakcije srpskog vrha koji možda pokušava raditi na zatopljenju odnosa. Vidjet ćemo u ovoj godini kakvi će biti rezultati", rekao je. Ističe kako "je njegova primarna zadaća da služba bude funkcionalna i ispunjava svoju zadaću". "Kao ravnatelj činim sve da to bude tako, zajedno prije svega s predsjednikom Vlade, jer njegov raspon zadaća i ovlasti je mnogo veći, ali i zajedno s predsjednikom RH nastojimo ispuniti našu zadaću", kaže. Tvrdi da nema političkog pritiska na SOA-u s Pantovčaka i iz Banskih dvora, kao ni na njega kao ravnatelja, niti trpi njezina funkcionalnost zbog političke situacije u RH.

O slučaju četiri para koji su uhićeni u Zambiji, Markić kaže da je SOA u slučaj bila uključena na početku “na određenim sastancima”, no nije bilo potrebe za veće uključivanje, jer se radi o pravosudnom slučaju. Stoga nije htio govoriti o detaljima i eventualnim saznanjima da “ne bi utjecao na slučaj”.

Igor Bošnjak
PORAST EKSTREMIZMA I GOVORA MRŽNJE
Ravnatelj SOA-e ustvrdio je kako je došlo do porasta ekstremizma, posebice nakon razdoblja pandemije bolesti COVID-19, i to ne samo u Hrvatskoj. “Tu moramo biti kao država iznimno oprezni. Govor mržnje se širi, posebice na internetu, i uvijek je teško razlučiti gdje je granica između govora mržnje i onoga što je netko spreman napraviti u stvarnom životu”, istaknuo je, dodajući kako će se u tom smislu morati unaprijediti zakonodavni okvir. Markić na više pitanja novinara nije odgovorio, niti ih je komentirao, poput slanja vojne pomoći Ukrajini, situacije u Vojnoj-sigurnosno obavještajnoj agenciji te političke situacije u Republici Hrvatskoj, kao i odnosu predsjednika države i predsjednika Vlade.