Regija
ČUVAR TRADICIJE I OBIČAJA

KUD “Tomislav” u Županji proslavio je 120. rođendan
Objavljeno 16. ožujka, 2023.
Oko 150 članova iz Županje i okolice djeluje u četiri skupine - folklornima i tamburaškoj
ŽUPANJA - Danom otvorenih vrata KUD "Tomislav", osnovan 15. ožujka 1903., kao Hrvatsko čitaoničko i pjevačko glazbeno društvo, proslavio je 120. rođendan. Iako su, podsjeća stručna voditeljica folklora za odrasle i dječjeg stvaralaštva Marija Svirčević, njihova vrata i prostorije u kojima marljivo uvježbavaju svoje koreografije svima uvijek otvorena, na jubilejski su dan za svoje sugrađane odlučili pripremiti niz zanimljivosti. Sve su posjetitelje članovi KUD-a počastili slasnim lepinjicama, a nakon prigodnog programa i velikom rođendanskom tortom.

U predvorju dvorane Mladost prikazali su zanimljive primjere starih zanata: potkivača, oštrača, krojača, gravera, brijača, dunđera..., kao i starih alata koje su koristili. Na katu su pripremili izložbu korizmenog spremanja. Lutkama su odjenuli nošnje korizmenog vremena. Već od jutra pristizali su gosti, a među prvima mališani Vrtića "Maslačak", osnovci, članovi Udruge "Golubovi". Svi su uživali su radionicama bojenja uskrsnih jaja, ukrašavanju šibe, pravljenju ogrlica od kokica ispečenih na starinski način. Iako je korizmeno vrijeme, članovi KUD-a su u prigodi proslave 120. rođendana okupljenima izveli kratki pjevački program dobrodošlice, a najmlađi i zanimljivu igru. Posjetitelji su uživali u svemu prikazanome, u hodu kroz bogatu povijest KUD-a s respektabilnom tradicijom, koji je niz godina imao, kao što to ima i danas, važnu ulogu u kulturnom i društvenom životu Županje i njezinih građana.

Odgojio je mnoge generacije vrsnih plesača i pjevača amatera, i mnogima je već od malih nogu usađivao veliku ljubav prema tradiciji i narodnim običajima, a to čini i danas.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

Najčitanije iz rubrike