Regija
NATJECANJE MLADIH PROFESIONALACA

Paponja srebrni, Jukić deseta u kušanju francuskih vina
Objavljeno 15. ožujka, 2023.
POŽEGA - Studenti stručnog studija Enogastronomija Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi, Nika Jukić i Zvonimir Paponja, pod mentorstvom doc. dr. sc. Josipa Mesića, sudjelovali su na Europskom natjecanju mladih profesionalaca u kušanju francuskih vina u Parizu u sklopu Međunarodnog agronomskog sajma (International Agricultural Show - SIA), a na poziv Corinne Samouille u ime francuskog Ministarstva poljoprivrede. Studentski tim ostvario je dosad najbolji rezultat: Zvonimir Paponja osvaja 2. mjesto i srebrno odličje uz novčanu nagradu, a Nika Jukić 10. mjesto među 70 natjecatelja.

Natjecanje se sastojalo od pripreme prezentacijskih materijala o temi "Promjene u vinogradarstvu na dnevnoj osnovi", koji se šalju prije samog natjecanja na vrednovanje. U Parizu je provedeno kušanje francuskih vina, koje se sastojalo od tri skupine testova. U prvoj skupini studenti su imali zadaću prepoznati vino, apelaciju, godinu berbe te cjenovni razred. U drugom setu zadataka vina se brojčano ocjenjuju, a u trećem, u koji ulazi samo prvih troje plasiranih, zadaća je prepoznati vino i prezentirati ga na engleskom ili francuskom jeziku u trajanju od deset minuta.

- Uspjeh u Parizu samo je jedan u nizu rezultata međunarodne suradnje i rada sa studentima na smjerovima Turizam i Enogastronomija, koji se studiraju na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi pri Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, koji studente praktično podučava u nastavnoj bazi VinumAcademicum kraj Kutjeva u vlastitom podrumu, vinogradu i prodavaonici vina - ističe ističe prodekan za razvoj i poslovanje Fakulteta, doc. dr. sc. Berislav Andrlić. B.S.T.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike