Regija
TJEDAN MOZGA U HRVATSKOJ

Presudno je razumijevanje procesa u mozgu ovisnika
Objavljeno 15. ožujka, 2023.
VIROVITICA - Od 13. do 17. ožujka obilježava se Tjedan mozga u Hrvatskoj, inače međunarodna medijska kampanja poznata kao Brain Awareness Week. U povodu toga Hrvatski institut za istraživanje mozga i Hrvatsko društvo za neuroznanost, ali i brojne druge javne ustanove, organizirali su akcije (radionice, predavanja, tribine, rasprave, izložbe i sl.) kojima se javnost želi upoznati s najnovijim dostignućima u istraživanju mozga.

Svoj doprinos razumijevanju mozga daju i stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" VPŽ-a, pa Zavod podsjeća na knjigu "Funkcionira li mozak ovisnika zaista drukčije" profesora psihologije Siniše Brlasa, voditelja Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje. Knjiga opisuje biološku osnovu ovisnosti te ističe važnost psihičkih procesa u nastanku i održavanju ovisničkog ponašanja, a posebno različitih oblika učenja o ovisnosti. Prof. Brlas opisuje i kako kemijski medijatori doživljaja ugode koji djeluju na centre ugode u mozgu modeliraju ponašanje ovisnika, njihovu upornost, pa čak i agresivnost u traženju i uzimanju droge, objašnjava kako se donosi odluka o uzimanju sredstava ovisnosti i koja je uloga svjesnog i nesvjesnog u tim procesima.

Razumijevanje procesa u mozgu ovisnika presudno je kako bi se uspješno razvijali modeli odvikavanja i liječenja ovisnika, ali i prevencija ovisničkog ponašanja. P.Ž.
Možda ste propustili...

OD 2. DO 10. LISTOPADA, U ŠEST REGIJA ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Caritasovi seminari za djelatnike i volontere

OBILJEŽENA 32. GODIŠNJICA ODLASKA

Iz našičkog kraja Vukovar je branilo 67 dragovoljaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PAPRIKAFEST PROMOCIJA BARANJSKOG CRVENOG ZLATA

Lug - dom najbolje mljevene
paprike na kugli zemaljskoj

2

UDRUGA “SPRETNE I SRETNE”

Na 6. "Baranjskoj už'ni"
goste dočekalo 40-ak vrsta jela

3

OD 1. LISTOPADA PROMJENE NA ČELU ŽURE

Tin Dogan novi je direktor Županjske razvojne agencije