Regija
ŠUME, PTICE, ČIST ZRAK - "ZEN-ODREDIŠTE" BLIZU VINKOVACA

Posadili po pet hrastova
i javora za hlad na
odmorištu na Trbušancima
Objavljeno 16. ožujka, 2023.
VINKOVCI - Nedaleko od središta Vinkovaca - pet minute vožnje automobilom, sat ugodne, lagane vožnje biciklom ili nekoliko sati hoda šetnicom bosutskom obalom - smjestilo se vikendaško naselje Trbušanci. Upravo na mjestu gdje Bosut čini zavoj, kao nekakav veliki trbuh, zbog čega je naselje i dobilo naziv Trbušanci.

Na tom izletničkom toponimu, nadomak napuštene i zapuštene Nove brane, uređeno je živopisno odmorište, zaživjelo projektom vinkovačke Razvojne agencije VIA. Kako bi se pošumilo i u perspektivi dalo izletnicima što više hlada, na njemu je prije nekoliko dana zasađeno pet sadnica običnog hrasta i isto toliko običnog javora, a sve u sklopu poruke "Hrvatska prirodno tvoja" (Croatia naturally yours), koju je kroz projekt poticanja razvoja održivog turizma pokrenula Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma.

Sukladno načelima projekta, svako stablo nosi oznaku "Hrvatska prirodno tvoja" i bit će uvršteno u aplikaciju za praćenje sadnje Europske agencije za okoliš pod nazivom MapMy Tree.

Uvažavajući klimatske uvjete i podneblje, hrast i javor odabir su šumarske, ali i turističke struke.

- U suradnji s Gradom Vinkovcima odabrali smo najbolju lokaciju, Trbušance, jer razvoj tog dijela grada podrazumijeva brigu o drveću. Inicijativom želimo stvoriti malu oazu hlada i mjesto za ugodan boravak obitelji – kaže direktorica Turističke zajednice Grada Vinkovaca Martina Matković.

Zasadili su ih djelatnici Cvjećarstva, gradske tvrtke kojoj imamo zahvaliti što su vinkovački trgovi i zelene površine lijepo uređeni i održavani, na vinkovačkoj turistički sve zanimljivijoj lokaciji, koja, posebice dolaskom toplijih dana, privlači sve više posjetitelja, šetača i biciklista.

Trbušanci su naselje koje posljednjih godina razvija turističku ponudu zahvaljujući kućama za odmor uređenim s mnogo ukusa, pretvarajući se u pravo turističko naselje. Nemali broj Vinkovčana koji tu imaju vikendice u njima živi veći dio godine, a stanove ili kuće prepustili su djeci...

Povratak nepatvorenoj prirodi u turističkoj potražnji posebno je atraktivan posljednjih desetak godina, a iznajmljivači su ovdje prepoznali svoju poslovnu priliku, koja se pokazala kao pun pogodak. Stoga je lokacija Trbušanaca postala pravi temelj za razvoj takve vrste turizma na vinkovačkom području. Poučne staze kroz šumu, šetnica uz Bosut, mogućnost pecanja, šetnje, vožnje biciklom, različitih sportskih aktivnosti ili odmora uz roštilj na nekoj od iznajmljenih okućnica s bazenom samo su dio različitih izbora koje lokacija nudi.

- Definitivno, to je nešto što, primjećujemo, odgovara i našem lokalnom stanovništvu i posjetiteljima, koji se iznenade i uživaju kada vide što Vinkovci i okolica nude. To je taj mir šume, ptičice, čist zrak, ma jednostavno rečeno zen – zaključuje direktorica vinkovačke Turističke zajednice.

Ujedno, poziv je ovo svim Vinkovčanima uputiti se izletnički do Nove Brane u novo otkrivanje brojnih sadržaja uklopljenih u ambijentalno ozračje slavonske šume uz Bosut. Prostor je idealan za odlazak u prirodu s obitelji, a ruta je ovo kroz koju prolazi i vinkovačka Biciklijada s obveznim stajalištem na upravo uređenom odmorištu. M. Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura