Osijek
KOMEMORACIJA U POVODU 15. OŽUJKA, SPOMENDANA NARODNE ZAŠTITE RH

Uloga i doprinos Narodne zaštite u ratu su nemjerljivi
Objavljeno 15. ožujka, 2023.

U povodu 32. godišnjice osnivanja Narodne zaštite u srijedu je, kod Spomenika branitelja na Trgu slobode, održana komemoracija te su u spomen na sve poginule u Domovinskom ratu položeni vijenci i upaljene svijeće. Hrvatski Sabor je 2011. godine proglasio 15. ožujka Spomendanom Narodne zaštite, a ovogodišnju je komemoraciju u Osijeku organizirala Udruga dragovoljaca Narodne zaštite - Osijek "Hrvatski Domobran", uz koju su vijence položile i delegacije Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka.Prvi zapovjednik Narodne zaštite tadašnje Općine Osijek i sadašnji predsjednik Udruge Božidar Riba, ocijenio je tadašnju ulogu i doprinos Narodne zaštite nemjerljivom.


- Nikada ne treba zaboraviti činjenicu da Hrvatska tada nije bila međunarodno priznata država i da je pristupanje dragovoljačkim odredima Narodne zaštite tada bio iskaz privrženosti građana Hrvatskoj. Teritorijalna obrana bila je razoružana i Narodna zaštita upravo je bila ta snaga hrvatskog naroda - kazao je Riba. Podsjetio je na odluku Vijeća nacionalne sigurnosti pod predsjedanjem Franje Tuđmana od 15. siječnja 1991. godine, kada se krenulo s ustrojem dragovoljačkih odreda Narodne zaštite.


- Sukladno toj odluci 4. travnja 1991. godine tadašnje Predsjedništvo Općine Osijek donosi rješenje o imenovanju Stožera Narodne zaštite čiji sam zapovjednikom imenovan, a što je potvrdilo i Ministarstvo obrane - tvrdi Riba, dodajući kako se od 3. svibnja, nakon pokolja u Borovu Selu, prema zapovijedi tadašnjeg ministra obrane Martina Špegelja započelo s okupljanjem i vojnim osposobljavanjem dragovoljaca Narodne zaštite.


Ističe također da se već 10. lipnja prema zapovjedi uspostavljaju kontrolni punktovi, barikade i organizira čuvanje objekata te nadzor vojarni. "Sve to traje do 28. lipnja, kada je ustrojena 106. brigada HV-a na području grada Osijeka, a nakon toga slijedi i osnivanje 130. i 160. brigade kojima se priključila 135. baranjska brigada. Narodna zaštita i dalje je ostala djelovati u sklopu zapovjedi Zapovjednika Operativne zone generala Karla Gorinšeka. Zajedno s pripadnicima drugih brigada HV-a djelovali smo na prvim crtama bojišnice općine Osijek", pojašnjava Riba.

- Polaganjem vijenaca odali smo počast svim poginulim pripadnicima Narodne zaštite - kazao je Mato Lukić, zamjenik Osječko-baranjskog župana. "Zadatak Narodne zaštite bilo je praćenje i motrenje neprijateljskih snaga koje su već tada ugrožavale RH, a s ciljem ometanja njihova rada i kretanja na svim kopnenim i plovnim pravcima. Zadaća je bila i zauzimanje skladišta s vojnom opremom i vojarni na cijelom području Hrvatske", poručio je Lukić.

Tomislav Prusina
Božidar Riba predsjednik Udruge


Kroz dragovoljačke odrede Narodne zaštite prošlo je gotovo 9000 ljudi, od čega je 3750 prevedeno u postrojbe HV-a. Tijekom Domovinskog rata poginulo je 17 pripadnika NZ-a, teško ranjeno 49, a dvoje se vode nestalima.

Vjerni građani
Hrvatska u vrijeme osnivanja Narodne zaštite nije imala vojsku i jedina obrambena sila su bili su policija i njezini vjerni građani. U kratkom razdoblju, u svega nekoliko dana, Narodnoj zaštiti pristupilo je gotovo šest i pol tisuća građana, muškaraca i žena, radnika, profesora, doktora i studenata. Svi dragovoljci prijavljivali su se s istim ciljem, a to je da obrane svoj dom i Domovinu od velikosrpskog agresora.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana