Osijek
ŽUPAN ZAKLJUČIO TEMU NA SJEDNICI

Sufinanciranja solarnih panela nema jer se ne možemo razvući na stotinu potpora koje će tada izgubiti smisao
Objavljeno 16. ožujka, 2023.
Osječko-baranjska županija neće sufinancirati nabavu solarnih panela za obiteljske kuće jer ta subvencija ne samo da, zbog moguće velike potražnje, jednostavno neće biti efikasna, nego bi mogla anulirati efekte ostalih subvencija. Ovom je rečenicom s posljednje održane Županijske skupštine župan Ivan Anušić zaključio ovu temu koja se neprestano ponavljala kroz nekoliko sjednica.

Naime, za aktualnog sata, točke dnevnog reda na kojoj vijećnici postavljaju pitanja (i predlažu inicijative) županu, pitali su postoji li mogućnost da se iz županijskog proračuna sufinancira nabava i instaliranje solarnih panela za privatna kućanstva. Najvatreniji zagovornik ovoga bio je Boris Piližota (SDP), a na posljednjoj sjednici o toj temi progovorila je i Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti).

Župan Anušić iskrenim odgovorom je, čini se, presjekao ovu temu - ako se Županija odluči subvencionirati i ovu stavku, moguće je da će to poništiti efekte koje pružaju druge, od prije kreirane potpore stanovništvu i gospodarstvu.

- Kupovanje solarnih panela za privatne objekte ne podupire se od strane Županije i tako će i ostati. Ne iz našeg hira, nego zato što su to poprilično velika sredstva i mi se ne možemo razvući na stotinu subvencija, stotinu potpora jer će one tada izgubiti smisao. Nećemo imati sredstava za ozbiljne potpore, one će biti simbolične ako nam je cilj da odgovor na vijećničko pitanje bude - da dajemo jedan posto. No niti će to nekome tako pomoći, a nama će izbiti potpore za koje mislim da su nam ključne i na koje smo se fokusirali - kaže župan te podsjeća kako je u ovom segmentu reagirala Vlada donošenjem odluke o uvođenju nulte stope PDV-a na isporuku i ugradnju solarnih ploča na privatne stambene objekte,

- Fokusirali smo se na potpore koje izravno idu prema poduzetnicma, obrtnicima, OPG-ovima, potpore koje idu kroz stipendiju i potpore koje su dodana vrijednost razvoju gospodarstva i novih radnih mjesta, poticaja onima koji žele stvarati dodanu vrijednost. Ako oduzmemo dio tih potpora i prebacimo ih na panele, mislim da ćemo se razvući na stotinu potpora, a u konačnici ni jedna neće imati smisao, niti će postići bilo kakav efekt - rekao je župan.

Kao potvrda ovog razmišljanja je i nedavni nastavak potpore stambenog zbrinjavanja, Županija je potpisala ugovor s gradonačelnicima i načelnicma 22 jedinice lokalne samouprave, tako da mladim obiteljima subvencioniraju svaki po jedan posto kamate po stambenom kreditu. Kamata je tako za krajnjeg korisnika i dalje manja od jedan posto. Radi se o kreditnom potencijalu od deset milijuna eura. D.Kuštro
Kupovanje solarnih panela za privatne objekte ne podupire se od strane Županije i tako će i ostati

POTPORE U POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU
Osječko-baranjska županija je 1. ožujka objavila 13 javnih poziva za dodjelu potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju, za što je u županijskom proračunu osigurano 433.600 eura (3,27 milijuna kuna). Mjere potpora su potpora mladim poljoprivrednicima, potpora oštećenicima u slučaju prirodnih nepogoda, potpora za prvo osnivanje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, potpora za kupovinu uzgojno valjanih grla u stočarstvu, potpora za uzgoj i držanje uzgojno valjanih junica mliječne pasmine, potpora za poticanje izvrsnosti u proizvodnji mlijeka...

U tijeku su i dva javna poziva za dodjelu potpora za provedbu projekata razvoja pametnih sela, ukupne vrijednosti 26.000,00 eura, a 15. ožujka bit će objavljeno pet javnih poziva za unaprjeđenje lovstva, ukupno vrijednih 35.150,00 eura.

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

Najčitanije iz rubrike