Osijek
UZ SVJETSKI DAN ORALNOG ZDRAVLJA

Dođite na Fakultet dentalne
medicine po besplatne
savjete o zdravlju zuba
Objavljeno 16. ožujka, 2023.
Fakultet ove subote posebno želi izići u susret roditeljima s malom djecom

Osijek bi ipak mogao biti jedan od gradova u Hrvatskoj koji prednjači u brizi za dentalno zdravlje stanovništva, jer je jedini grad istočno od Zagreba koji ima svoj Fakultet dentalne medicine. S te je sveučilišne sastavnice u prosincu 2022. godine izišla i prva generacija doktora dentalne medicine. Tako ove subote, 18. ožujka, u povodu Svjetskog dana oralnog zdravlja, Fakultet dentalne medicine i njegov Medicinski centar Mursa otvaraju svoja vrata svim sugrađanima koji žele zatražiti savjet vezan uz oralno zdravlje.



Ne odgađajte pregled



- Redoviti su pregledi iznimno važni kako bi se spriječili određeni problemi povezani s usnom šupljinom. Ako imate bilo kakve dvojbe u vezi sa zuboboljom, koja može biti znak karijesa, krvarenja gingive (desni) prilikom četkanja zuba ili pak slomljenog ili okrhnutog zuba prouzročenog traumom, škrgutanjem ili drugim čimbenicima, slobodno nam se pridružite kako biste obavili kontrolni pregled i dobili savjete koji će vam uvelike pomoći.

Odgađanje pregleda kod doktora dentalne medicine može pogoršati karijes i druge oralne bolesti ako se ne dijagnosticiraju i ne liječe na vrijeme, što može dovesti do raznih komplikacija i povećanih troškova liječenja. Također, odgađanje pregleda može utjecati i na sistemsko zdravlje. Treba znati da je loša oralna higijena povezana s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, neuroloških bolesti, dijabetesa - upozorava Matej Tomas dr. med. dent. iz Medicinskog centra Mursa pri Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku.

Fakultet dentalne medicine i zdravstva ove subote posebno želi izići u susret roditeljima s malom djecom, koji ne znaju kada bi i gdje odveli dijete na prvi stomatološki pregled. Stoga su osmislili pregled u društvu Zubić vile.



 

- Prvi se pregled kod doktora dentalne medicine preporučuje već nakon šest mjeseci, tj. pojave prvog mliječnog zuba u ustima, a najkasnije kada dijete navrši godinu dana. Rani pregledi omogućuju procjenu rizika od razvoja karijesa i drugih oralnih bolesti te edukaciju roditelja o pravilnoj oralnoj higijeni i prehrani. Djeca bi trebala započeti s oralnom higijenom kada se pojave prvi mliječni zubi, a u ranoj bi dječjoj dobi roditelji trebali asistirati djeci prilikom četkanja zuba uz korištenje mekane četkice i paste za zube koja ne sadrži fluoride, jer djeca obično ne znaju ispljunuti pastu za zube te je većinom progutaju. Također, kako bi se smanjio rizik od karijesa, roditelji bi trebali pripaziti na prehranu svoje djece. Djeca bi trebala izbjegavati zašećerene napitke i slatkiše, posebice prije spavanja. Naposljetku, važno je naglasiti kako se redovitim kontrolama kod doktora dentalne medicine i održavanjem zdravih mliječnih zuba sprječavaju neželjene posljedice u odrasloj dobi koje uključuju nepravilan rast zubi i čeljusti te nošenje ortodontskog aparatića. Naime, mliječni su zubi važni za pravilan razvoj govora, žvakanja hrane, očuvanje mjesta za trajne zube i održavanje zdravog osmijeha djeteta - poručuje dr. Tomas.

KEP indeks - 2,1


Podsjetimo na epidemiološko istraživanje oralnog zdravlja u Republici Hrvatskoj, koje je 2015. provela Hrvatska komora dentalne medicine, a koje je pokazalo kako 11 posto ispitanika uopće ne održava zubnu higijenu korištenjem četkice za zube, a isto toliko nikada ne upotrebljava ni zubni konac. Posebno je zabrinjavajuća briga za oralno zdravlje populacije od 35 do 45 godina, gdje je KEP indeks 16,21. KEP indeks, koji je inače akronim za karijes, ekstrakciju i plombu, služi praćenju učestalosti karijesa kod djece i mladih. Svjetska zdravstvena organizacija je kao cilj za 2020. godinu bila postavila KEP indeks u prosjeku ne veći od 1,5 kod dvanaestogodišnjaka. Hrvatska je, prema istraživanju Hrvatske komore dentalne medicine iz 2015., po zdravlju zubi u dvanaestogodišnjaka bila na začelju među zemljama Europske unije, s KEP indeksom 4,5. Ipak, situacija se posljednjih godina po ovom pitanju nešto popravila, pa je u školskoj godini 2019./2020. pao na 2,1.

Ivana Rab Guljaš
4

doktora dentalne medicine savjetovat će građane u subotu na Fakultetu dentalne medicine i zdravstva

STIŽE I ZUBIĆ VILA
U povodu Svjetskog dana oralnog zdravlja, Fakultet dentalne medicine i zdravstva i Medicinski centar Mursa nude posve besplatne preglede zuba za djecu i odrasle u subotu (18. ožujka) od 8 do 13 sati u svojim ambulantama u Hadrijanovoj ulici 10e. Građane čekaju četiri doktora dentalne medicine sa zubnim tehničarima i četiri zubarska stolca, a najmlađe će posjetitelje pri prvom pregledu zubića ohrabrivati Zubić vila, koja će dijeliti “zubić diplome”.

Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike