Osijek
PORUKA POLICIJE - NE BUDITE NAIVNI

Internetski se lopovi razmahali gradom
Objavljeno 16. ožujka, 2023.
Unatoč svakodnevnim apelima policije da internetski kriminalci vrebaju svakodnevno, sve više Osječanki i Osječana postaju njihovim žrtvama. Obrazac djelovanja kriminalaca posljednjih je mjeseci identičan, žele se domoći podataka sa žrtvine bankovne kartice, kako bi uz pomoć CVV broja ispraznili račun. To se dogodilo u utorak i 42-godišnjoj ženi, koju je preko društvene mreže kontaktirala nepoznata osoba, i to zbog kupnje obuće preko internet-oglasnika. Nepoznata osoba dostavila joj je link lažne stranice dostavne službe, u koju je 42-godišnjakinja upisala svoje osobne podatke, podatke kartice tekućeg računa, kao i CVV broj, nakon čega je s njezinog bankovnog računa umjesto uplate podignuto 1500 eura. Šokirana žena, nakon saznanja da na računu nema novca, obratila se za pomoć policiji.

- Upozoravamo građane da podatke sa svoje bankovne kartice ne upisuju na sumnjivim stranicama ili aplikacijama. Prijevara izgleda ovako, prevarant u pravilu, nakon što kaže da će uplatiti za ponuđenu robu, prodavatelja upućuje na link na kojem treba unijeti podatke s bankovne kartice, uključujući i bitan CVV/CVC, nakon čega će mu novac odmah biti uplaćen na račun. A tada se događa suprotno, prevarant, zahvaljujući upravo dobivenom kodu, skida novac s računa žrtve, a kada se prijevara otkrije, već je kasno. Žrtva ne zna s kim je dogovarala prodaju, pa joj ne preostaje ništa drugo nego zvati policiju - poručuju iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Kada koristite lokalne online trgovine i oglasnike i kupujete od oglašivača s područja Hrvatske, budite naročito oprezni ako prodavatelj koristi pozivni broj druge zemlje. Plaćajte samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja - traže li uslugu prijenosa sredstava preko banke, ili alternativno? Dobro razmislite! Plaćajte samo na sigurnom uređaju, ažurirajte redovno operativni sustav i sigurnosni softver. Ako je moguće, odaberite plaćanje pouzećem. Čuvajte se oglasa koji nude nevjerojatno dobre ponude, a ako se nešto čini predobrim da bude istinito, nije istinito! Uvijek prijavite svaku sumnju na pokušaj prijevare policiji, čak i ako niste postali žrtvom. M.Bugarić
Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

Najčitanije iz rubrike