Mozaik
DAMIR BUTKOVIĆ DIRIGENT NA “ŠOKAČKOJ RAPSODIJI”

Brodski su tamburaši konstanta i jedan od stupova tog koncerta
Objavljeno 16. ožujka, 2023.
Ono što sve nas ujedinjuje jest ljubav prema tamburi i ovoj vrsti muziciranja, koja se prenosi i na mlađe generacije

Pripreme za prestižni koncert "Šokačka rapsodija", koji se već tradicionalno održava u velikoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, odavno su uz tijeku. Podsjetimo, na koncertu će 26. ožujka u 19.30 sati nastupiti više od stotinu tamburaša.



Kruna rada


- To je, sigurno, kruna našeg rada u protekloj godini, gdje treba okupiti sve te ljude, osmisliti program i uvježbati ga, niz je tu predradnji. Pripreme za sljedeću "Šokačku rapsodiju" počinju drugi dan nakon što se ova završi - kazao je za Plusportal Damir Butković, koji više od desetljeća, kao jedan od dirigenata, osluškuje svaki ton svake od više od sto tambura. Izvedba i ovaj put mora biti besprijekorna, a to je moguće samo uz timski rad.


- Vježbamo svaki put na četiri-pet punktova jer je lakše rukovoditi već uhodanim cjelinama. Ove godine radi se o pet gradskih orkestara: zagrebačkom, Glazbenoj školi Požega, Brodskom tamburaškom orkestru te dvama osječkima, Tamburaškoj školi "Batorek" i "Golden Strings Orchestra". Budući da je orkestar velik, svaka dionica (bisernice, bračevi, bugarije...) ima svog šefa, koji vodi računa, prije svega, o selekciji samih tamburaša, a onda i o njihovu sviranju. Godine provedene u ovome poslu, koji volim i kojim ću se baviti dok god budem mogao, omogućile su mi da "izbrusim" potrebne vještine. To je nešto sasvim drugo od sviranja u npr. tamburaškim bendovima, gdje glavnu riječ vodi primaš, pa svi prate njega. Ovdje je nužno tih stotinjak ljudi, na različitim pozicijama i instrumentima, ujediniti kako bi svirali na način koji određuje dirigent, čas tiše, čas jače, s određenim efektima i sl. Ja sam, dakle, taj koji stvara neki oblik muzičke "kolektivne svijesti". U šali volimo reći da u glazbi nema demokracije, pogotovo u velikom orkestru - on ima svog šefa, koji pazi da svaki član odradi svoj dio posla, i dirigenta, koji mora svima u glavi stvoriti "istu sliku" - opisao je svoj zahtjevni zadatak dirigent Butković.

Od Zagreba do Iloka mnogo je tamburaša, ali nastupiti na "Šokačkoj rapsodiji" svojevrsni je privilegij. Za njegovo uživanje, naglašava, postoje dva ključna kriterija.

- Ako ste član gradskog orkestra, ne znači da vam je mjesto u orkestru zajamčeno "po difoltu". Od svirača koji pokažu zanimanje ulaze najbolji, koji mogu dosegnuti određenu razinu sviračke tehnike. U svakom slučaju, ovaj koncert omogućio je da se skupe ljudi koji razmišljaju slično, a koji se možda nikada ne bi ni sreli. Ono što sve nas ujedinjuje jest ljubav prema tamburi i ovoj vrsti muziciranja, koja se prenosi i na mlađe generacije. U našem orkestru imamo sada već profesore glazbe koji su, kad je projekt tek započinjao, bili još djeca. Imamo dakle ljude svih uzrasta, a jednako tako i statusa, od potpunih amatera do profesionalaca i akademskih umjetnika. Na "Šokačkoj rapsodiji" nas odavde uvijek bude, ovisno o veličini orkestra, četvrtina ili petina. Mi smo konstanta i jedan od njegovih stupova od samih početaka - ponosno je istaknuo.

Kvalitetan program


Da bi koncert uspio, naročito ako se ponavlja svake godine, također je važno kvalitetno osmisliti program.


- Repertoar dogovara neka vrsta programskog vijeća, koje osim mene, čine još Krunoslav Dražić, šef orkestra, Martin Vuković, idejni vođa i producent, i Marko Sesar, kolega dirigent. Sadržajna baza uvijek nam je Slavonija. Skicirati program započinjemo, kako sam naveo, skoro godinu dana prije "Rapsodije". Uvijek imamo i dio s komadima svjetskih kompozitora pisanim za tamburaški orkestar te vokalne soliste. Ove godine pridružit će nam se Amira Medunjanin, Vlatka Kopić Tena i Mirko Švenda Žiga - kazao je, otkrivši da će slušatelji ove godine imati priliku čuti, primjerice, "Libertango" Astora Piazzolle i "Zigeunerweisen" Pabla de Sarasate, skladbe koje su orkestru bile nešto veći izazov - pojasnio je Butković.

"Šokačka rapsodija" privlači veliku pozornost publike, što se, osim po gromoglasnom pljesku prepune dvorane, može vidjeti i po broju pregleda i komentara na YouTubeu. Drukčije neće, izgleda, biti ni krajem ožujka, što izvođačima mora imponirati.

- Ovaj je projekt jako pridonio popularizaciji tamburaške glazbe. Koncert je rasprodan u tri dana, dostupne su jedino ulaznice za generalnu probu, koja će se održati isti dan u 16 sati. Svaki glazbenik i nastupa radi publike jer je najvažniji trenutak upravo taj kad ti se poslana “poruka” i “energija” vrate. Protok energije napuni ti baterije za sljedeći koncert - zaključuje Butković. PlusPortal.hr
Možda ste propustili...

U POSLJEDNJOJ OVOSEZONSKOJ EMISIJI “RAZGOVOR S RAZLOGOM”

Gost je redatelj Vinko Brešan

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju se osvojiti London

Najčitanije iz rubrike