Ekonomija
ANALIZA UČINKA

Kina i Indija najveći dobitnici zapadnih sankcija Rusiji
Objavljeno 15. ožujka, 2023.
Zapadne sankcije na rusku i iransku naftu usmjerile su jeftino gorivo u Aziju i smanjile razliku u cijenama koja je do sada "radila" za Europu, a najveći su dobitnici u toj promjeni Kina i Indija.

Azijski uvoznici desetljećima su plaćali više za naftu velikih izvoznika, što je među analitičarima i dužnosnicima vlada zemalja potrošača iznjedrilo naziv "azijski dodatak". Azijci su bili prisiljeni cijenama privlačiti izvoz udaljenih proizvođača i zato su morali plaćati više dok su se Europa i Amerika mogle opskrbljivati kod kuće. "Dodatak" se sada smanjio, što de facto funkcionira kao poticaj za azijska gospodarstva, naglašavajući još jednu nenamjernu posljedicu zapadnih sankcija Rusiji. Europske pak zemlje zbog sankcija sada plaćaju više za prirodni plin.

Rusija je zbog zapadnih sankcija u 12 mjeseci zaključno sa siječnjem prodala više nego dvostruko više nafte Aziji. Iran, koji je također pod američkim sankcijama, prema nekim je procjenama povećao izvoz nafte na najviše razine u posljednje tri godine, a Kina mu je najveći kupac.

Glavna ruska izvozna mješavina sirove nafte Urals, koja se prije invazije na Ukrajinu prodavala u Europi po cijeni nižoj za nekoliko dolara od cijene referentne marke Brent, prodaje se sada u Aziji po 24 dolara nižoj cijeni, prema podatcima Refinitiv Eikona. Drugi kažu da je razlika ipak nešto manja i da je Urals jeftiniji za 10 do 15 dolara po barelu. Čak i ako je ruska nafta jeftinija za nekih 15 dolara po barelu, rafinerija u Indiji koja prerađuje 200.000 barela dnevno trošit će na nabavu tri milijuna dolara dnevno manje od europske konkurencije. Tijekom godine iznos će premašiti milijardu dolara.

Od studenoga Saudijska Arabija smanjila je razliku za marku Arab Light koja se prodaje u Aziji za 3,35 dolara po barelu. Razlika u cijeni za kupce u Europi nafte Ras Tanura povećana je pak u istom razdoblju za 10 centa po barelu. Prodajnu cijenu za azijske kupce smanjili su od studenoga i Irak i Kuvajt. Irak objavljuje cijene za Europu koje su također podignute na kraju prošle godine.

Europa gubi rusku sirovu naftu, pa mora nabavljati barele iz udaljenijih krajeva i u teoriji, cijene na Bliskom istoku postaju nepovoljnije za Europljane. H
Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

Najčitanije iz rubrike