Ekonomija
JAMAC SIGURNOSTI OPSKRBE HRVATSKE I SUSJEDNIH ZEMALJA

Janaf može preuzeti ključnu ulogu jednog od naftnih čvorišta Europe
Objavljeno 16. ožujka, 2023.
Jadranski naftovod (Janaf) strateška je državna tvrtka koja dobro radi i jamac je sigurnosti opskrbe Hrvatske i susjednih zemalja, rečeno je u srijedu na Janafovoj međunarodnoj konferenciji "RePowerEU: Aktualni izazovi europske energetske sigurnosti".

"Janaf dobro radi, investira i spreman je biti partner svim zemljama u okruženju kako bi im omogućio sigurnost opskrbe naftom", rekao je ministar gospodarstva Davor Filipović. Ustvrdio je da se Hrvatska profilira kao regionalno energetsko čvorište tako da osigurava dobavu energenata za susjedne države i pouzdan je partner susjedima kada je riječ o transportu naftom.

Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić rekao je da su protekle tri godine bile pravi test spremnosti za sve koji se bave energetikom te da je taj sektor pokazao otpornost i spremnost za prilagodbu. Janaf je cijelo to vrijeme osigurao sigurnu opskrbu Hrvatske, susjednih i zemalja EU-a, a ujedno je ostvario odlične poslovne rezultate. "Spremni smo povezivati naftne kompanije s tvrtkama u okruženju i njihovim krajnjim korisnicima te preuzeti ključnu ulogu jednog od naftnih čvorišta europskog kontinenta", rekao je Adanić. Instalirani kapaciteti Janafa su 24 milijuna tona godišnje. Izradili su strategiju razvoja i tranzicije za razdoblje od 2020. do 2030. godine, s ciljem transformacije iz naftne i transportno-skladišne u održivu energetsku kompaniju.

Član Uprave Janafa Vladimir Veselica podsjetio je da Janaf ima ugovor s MOL-om, što je jamstvo stabilne opskrbe rafinerija u vlasništvu MOL Grupe. Kaže da su u tijeku pregovori o novom ugovoru. H
Ruski plin
Voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev rekao je da je program REPowerEU uz ostalo namijenjen prestanku ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima, što je europske porezne obveznike stajalo gotovo 100 milijardi eura godišnje. Još lani, kazao je, pokušaj prekida dotoka energenata iz Rusije smatrao se gotovo nemogućim, dodavši da su promjene ipak urodile plodom. Tako od lanjskog rujna ruski plin čini samo osam posto ukupnog plina uvezenog u EU, a prvi dobavljač plina više nije Rusija nego Norveška. U manje od godinu dana ruski plin zamijenjen je ukapljenim prirodnim plinom. Uveden je i niz novih mjera kao i sankcije Rusiji, uz ograničenje uvoza nafte, pri čemu nije ugrožena zelena tranzicija Europe, dodao je. Europske emisije ugljičnog dioksida lani su smanjene za 2,5 posto.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAGLO USPORAVANJE INFLACIJE

MMF podigao prognozu za svjetsko gospodarstvo

2

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

3

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete