Crna kronika
RAMPA SPUŠTENA, VLAK DOLAZI, ONI PRELAZE PRUGU...

Vjerovali ili ne, u Hrvatskoj su lani bila čak 442 naleta na spuštene polubranike
Objavljeno 16. ožujka, 2023.

Puno toga će 33-godišnjak morati objasniti sucu do kojega bude došao njegov "pothvat". Taj je vozač dostavnim vozilom, iako su polubranici bili spušteni, u blizini željezničkog kolodvora u Čakovcu pokušao prijeći prugu. Uspješno je zaobišao jedan polubranik, no tada je u stražnji dio dostavnog auta udario putnički vlak i odbio ga u kuću. Stražnji dio auta je potpuno uništen, a vozač je imao više sreće nego pameti, tek je lakše ozlijeđen.Osim što je na dostavnom vozilu šteta totalna, nekoliko tisuća eura, vozača sada čeka paprena novčana kazna jer je prelazio prugu unatoč spuštenim polubranicima i upaljenoj zvučno-svjetlosnoj signalizaciji. Čeka ga i sigurna zabrana vožnje vozila B-kategorije do godine dana i upis negativnih bodova. I još će dobiti nemali račun od HŽ Infrastrukture, jer su putnike između kolodvora Varaždin i Kotoriba sat vremena morali voziti autobusi. I još su ostali vlakovi na ovoj dionici kasnili u utorak pola sata.

Kako je ovaj prijelaz bio blizu kolodvora, polubranici su spušteni samo nekoliko minuta, pa nije jasno zašto se 33-godišnjaku toliko žurilo da napravi uistinu ozbiljan prometni prekršaj. Ili je to radio više puta, pa je mislio da će i sada uspjeti prijeći preko pruge prije. Zamalo mu je to i uspjelo, no vlak je udario u stražnji dio dostavnog vozila te ga odbacio na obližnju kuću. Da se nalet vlaka zbio samo sekundu prije, ozljede bi bile kobne za vozača auta.

Ovo je samo jedan od primjera neodgovorne vožnje i gdje ona može dovesti. I to nije samo slučaj u Čakovcu, već i u drugim krajevima Hrvatske, pa tako i Slavoniji, a brojke su uistinu zabrinjavajuće. Kako javljaju iz HŽ Infrastrukture, u 2022. godini dogodila su se 442 loma polubranika, odnosno toliko su puta vozači nasilno pokušali prijeći preko pruge dok su polubranici bili spušteni. “Zato možemo reći da je isto toliko spriječeno potencijalnih nesreća. I svjetski podatci pokazuju da je u 98 % nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima uzrok neoprez i nepoštovanje prometnih pravila i signalizacije od sudionika u cestovnom prometu. Zato je ključna edukacija građana koju već godinama provodimo i kroz akciju Vlak je uvijek brži - poručuju iz HŽ Infrastrukture te apeliraju na sudionike u cestovnom prometu - pripazite, zaustavite se, pogledajte ulijevo i udesno, ne zaobilazite polubranike jer vlak je uvijek brži. M.Bugarić
Možda ste propustili...

MALOLJETNIK IZ GUNJE TRAGIČNO STRADAO

Vozač e-romobila umro u bolnici

Najčitanije iz rubrike