Novosti
ISTRAGA OBUHVATILA I VIŠE POLICAJACA TE DEKANIĆEVOG ROĐAKA

Vukovarsko-srijemski župan uhićen zbog prometne nesreće
Objavljeno 15. ožujka, 2023.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić uhićen je u srijedu s troje policajaca i još dvije osumnjičene osobe zbog nezakonitosti povezanih s prometnom nesrećom kod Cerne, u travnju prošle godine.



Akciju vodi Policijski ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, a ova bi uhićenja trebala razotkriti istinu tko je prouzročio prometnu nesreću s materijalnom štetom uoči prošlog Uskrsa, budući da je do uhićenja došlo zbog sumnje u davanje lažnih iskaza nakon prometne nesreće, odnosno prikrivanje dokaza. MUP u priopćenju navodi kako su policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta - Služba Osijek, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, započeli realizaciju kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela protiv službene dužnosti. “Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je više osoba, među kojima je i nositelj izvršne vlasti na regionalnoj razini te više policijskih službenika. Po dovršetku kriminalističkog istraživanja PNUSKOK - Služba Osijek dovest će osobe pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijet će kaznenu prijavu”, stoji u priopćenju MUP-a. Uskok je naveo kako su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om. “Navedene radnje provode se na području VSŽ-a u odnosu na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti. U ovom trenutku može se potvrditi da su među uhićenim osobama i župan jedne županije te više policijskih službenika. Nakon ispitivanja osumnjičenika Uskok će donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost”, navodi Uskok.

Uz HDZ-ovog župana uhićeni su šef smjene u prometnoj policiji, policajac koji je bio na očevidu i policajka koja ga je alkotestirala, kao i vlasnica kuće u koju je udario automobil, zato što nije htjela prijaviti tko je bio vozač te Dekanićev rođak koji je tvrdio kako je on bio za upravljačem vozila. Podsjećamo kako se prometna nesreća dogodila u noći na 17. travnja 2022. godine, na ulazu u Cernu, a Dekanić je od početka tvrdio kako službenim vozilom nije upravljao on, nego njegov rođak Krunoslav Bičanić te kako je on bio suvozač. Govorio je kako se na njega, njegovu obitelj, susjede i sumještane danima vršio brutalni medijski pritisak te navodio da iza svega stoje “oni kojima je cilj izazivanje prijevremenih izbora putem navodnih, nevjerodostojnih svjedoka kojih nema na mjestu događaja, a ni u policijskom zapisniku”.

O detaljima očevida nakon nesreće oglasila se policija navodeći kako je “K.B. imao 0 promila alkohola, dok je kod Dekanića utvrđeno 1,44 promila alkohola u krvi”. No, od trenutka kada je u medije prispjela vijest o nesreći, mnogi su tvrdili kako je župan u automobilu bio sam, a rođak je došao naknadno, nakon što ga je Dekanić pozvao telefonom. Pojavilo se i nekoliko svjedoka koji su potvrdili takav razvoj događaja i izjavili kako je automobil vozio Dekanić. Politički protivnici, posebice oni u Vukovaru, tvrdili su da je policija nastojala zataškati cijeli slučaj, iako je, kako su isticali, Dekanić “pijan jedva izišao iz automobila nakon nesreće”.

Saborski zastupnik HDZ-a Mario Kapulica podsjetio je u srijedu kako se župan u razgovoru sa svim dužnosnicima stranke “opetovano izjašnjavao da nije on vozio to vozilo”. “Nadležna tijela utvrdit će što je prava istina. Vidjet ćemo što će biti nakon ispitivanja, hoće li biti pušten”, rekao je Kapulica. D.Korpoš/H

OPORBA OČEKUJE OSTAVKU ŽUPANA

Vijest o Dekanićevu uhićenju iz Vukovarsko-srijemske županije nisu željeli komentirati, uz navod kako sve službe normalno funkcioniraju. Oporba je, pak, navodila kako treba pričekati rasplet cijeloga događaja i u slučaju da mu se dokaže krivnja od Dekanića očekuju ostavku. Priopćenjem se oglasio i Grad Vukovar, ističući kako je Dekanić nanio golemu štetu ugledu VSŽ-a, ali i PU-u vukovarsko-srijemskom te “ova situacija baca sjenu na sve istrage koje je vodila ova policijska uprava, a u koju su uključene politički istaknute osobe”. Izrazili su nadu kako će župan postupiti savjesno i dopustiti građanima da upravljanje Županije prepuste osobi koja će raditi na dobrobit cijele županije i svih njezinih stanovnika.

Mario Banožić

vukovarsko-srijemski HDZ

ČLANSTVO U MIROVANJU

Predsjednik Županijskog odbora Vukovarsko-srijemskog HDZ-a Mario Banožić rekao je da je časni sud stranke odlučio članske obveze župana Damira Dekanića “staviti u mirovanje”, a u tom će statusu ostati dok se ne završi postupak s pravosudnim tijelima. Na Dekaniću je da donese odluku hoće li dati ostavku na mjesto župana, dodao je Banožić i napomenuo da “ne postoji tijelo koje ga u ovom trenutku može natjerati na ostavku”. Banožić tvrdi da nitko iz Vlade, pa niti iz županijske organizacije HDZ-a nije utjecao na rad istražitelja. Ocijenio je da sve što se trenutačno događa, a nije u korist građana, može biti politička šteta za HDZ, dok će Dekanić dobiti priliku reći što je istina u ovom slučaju.
Možda ste propustili...