Regija
CRKVA I POLITIKA O STRATEŠKIM PROJEKTIMA ZA RAZVOJ SLAVONIJE, BARANJE I ZAPADNOG SRIJEMA

Hranić: Pitanje svih pitanja za budućnost Slavonije je demografski oporavak
Objavljeno 14. ožujka, 2023.

ĐAKOVO – Kratkom zajedničkom molitvom započeo je na KBF-u u Đakovu nadbiskupijski susret djelatnika u stranačkom i političkom životu, a čiji je niz, nakon duže stanke uzrokovane korona-pandemijom, ove godine navršio svoja dva desetljeća održavanja. Okupio je 50-ak sudionika - uz predstavnike Nadbiskupije, i predstavnike državnih, županijskih, gradskih i općinskih vlasti, kao i državnih institucija, javnih poduzeća i akademske zajednice, a koji su promišljali na temu „Strateški projekti za razvoj Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema“.

- Pitanje svih pitanja, kada se govori o strateškim projektima za razvoj Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, demografsko je pitanje, a demografski oporavak preduvjet je gospodarskog, socijalnog, kulturnog, društvenog razvoja slavonskih županija, rekao je na početku skupa đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Naglasio je da je u dvije od tri županije, koje su u sastavu Đakovačko-osječke nadbiskupije, zadnjim popisom stanovništva zabilježen najveći pad broja stanovnika. -RH je u dubokoj demografskoj krizi, zapravo, već je ušla u demografski slom, a zbog pada broja rođenih, velike stope iseljavanja, posljedično nepovoljne dobne strukture i dr., rekao je Hranić, poručivši kako je potrebna dugoročna strategija gospodarskog razvoja na čemu će se omogućiti i demografska revitalizacija. -Populacijska politika mora biti dugoročna, plod konsenzusa svih političkih opcija koji omogućuje jednu demografsku politiku na duge staze, poručio je Hranić.

U nastavku skupa o strateškim projektima za razvoj istočne RH govoreno je s više aspekata; državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mario Šiljeg govorio je o važnosti vodnog gospodarstva i vodno-gospodarskim projektima za regiju, dok je rektor osječkog Sveučilišta Vlado Guberac istaknuo ulogu akademske zajednice, sveučilišta, u strateškim pitanjima za regiju i kako ponudom fakulteta zadržati mlade. Dekan Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Zagreb Vlado Brkić govorio je o resursima Slavonije s tog aspekta, dok je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević govorio s aspekta poljoprivrede i proizvodnje hrane kao strateške gospodarske grane istočne RH i kao jednom o najsnažnijih alata za oporavak sela.  Veliki su potencijali za proizvodnju hrane, rekao je, a istovremeno puno uvozimo, velika je uvozna ovisnost RH, da stočarska i proizvodnja povrća i voća od ulaska u EU padaju, a potpore su istovremeno utrostručene. Željko Kovačević, direktor VGO za Dunav i donju Dravu, Hrvatske vode, govorio je, uz ostalo, o važnosti navodnjavanja, da bez toga nema ozbiljne poljoprivredne proizvodnje. Na skupu su govorili i obnašatelji županijskih, gradskih i općinskih vlasti među kojima i gradonačelnik Đakova i saborski zastupnik Marin Mandarić, poručivši, uz ostalo, da je demografsko pitanje pitanje broj jedan u RH.

S.ŽUPAN

Možda ste propustili...

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

Najčitanije iz rubrike