Regija
VIŠEMILIJUNSKA ULAGANJA U OPĆINU DRAŽ

Šetnica, marina, igralište, vidikovac, plaža, vodovod
Objavljeno 15. ožujka, 2023.
Za 50-ak vezova u budućoj marini već je velik interes, pa je planirano proširenje
DRAŽUlaganje u infrastrukturu, prije svega onu vezanu uz turizam, i nadalje je prioritet Općine Draž.Kako ističe općinski načelnik Stipan Šašlin, riječ je o višemilijunskim iznosima koji će se u ovu najistočniju baranjsku općinu sliti iz raznih izvora, najviše iz državnog proračuna preko raznih natječaja, ali i iz blagajne Osječko-baranjske županije te one vlastite, općinske.

- Najznačajnija investicija zasigurno je obaloutvrda i šetnica u Batini, koja će se protezati od središta mjesta do kisikane. Ići će krunom nasipa, uz nju će biti postavljena javna rasvjeta i mjesta za odmor - kaže Šašlin, dodajući kako će radovi koji su počeli u studenome prošle godine trajati tri godine. Ukupna im je vrijednost 35 milijuna kuna, a cilj je postojeći nasip djelomično nadvisiti, ojačati i urbano ga opremiti u dužini od približno dva kilometra, kao i 2,2 kilometra nasipa Gomboš, neposredno uz Zeleni otok. Tako će praktički biti spojeni nasipi do takozvane Tenkovske ceste. U izradi je i projektna dokumentacija za spajanje nasipa Gomboš sa zmajevačkim nasipom, čime će nastati jedinstven sustav nasipa od Osijeka do Batine, te uvjeti za daljnji turistički razvoj PP-a Kopački rit, što bi moglo kulminirati nadogradnjom biciklističke staze odnosno početkom prometovanja vlakića između Osijeka i Batine. U cijelu će se priču lijepo uklopiti buduća marina - komunalno pristanište za čamce s pedesetak vezova.

- U tijeku su radovi vrijedni 10-ak milijuna kuna i bit će gotovi do kraja godine. Zanimanje za zakup vezova veliko je pa se pribojavam da ih neće biti dovoljno, zbog čega je predviđena mogućnost proširenja - kaže Šašlin.

U jedinom baranjskom mjestu na Dunavu ove će godine biti rekonstruiran batinski spust u dužini od 0,65 kilometara, za što je osigurano 678.877 eura (5.115.000 kuna). Također, kod nogometnog igrališta izgradit će se multifunkcionalno igralište za djecu i rekreativce. Iz općinskog će proračuna za njega biti izdvojeno gotovo pola milijuna kuna. Od većih investicija na području općine Šašlin izdvaja i izgradnju vidikovca na Baranjskoj planini, točnije uzvisini zvanoj Trojnaš. U istom je projektu i izgradnja pristupne ceste, a sve zajedno vrijedno je više od dva milijuna kuna. Važan je i projekt Stari Dunav, za čiju je realizaciju, između ostaloga, potrebna izmjena Prostornog plana, ali i, primjerice, izmuljivanje Topoljskog dunavca (kod draške plaže), koje je u tijeku.

- Prvo je bilo potrebno izgraditi mjesto gdje će mulj biti deponiran - pojašnjava Šašlin, nastavljajući kako će kod druge plaže na Puškašu, kod Topolja, biti nabavljena kućica za potrebe ugostiteljskog objekta, koji će Hrvatske vode dati u zakup. I nadalje je općinskim čelnicima, ali i mještanima, odnosno gostima, želja da u bliskoj budućnosti te dvije plaže poveže turistički brodić. Ne treba zaboraviti ni na konačni završetak vodovodne mreže u Podolju, kao ni na sustav za navodnjavanje Puškaš koji obuhvaća 916 hektara na području Općine Draž...

Ivica Getto
Niz manjih projekata
’’Sve spomenuto samo je dio projekata koji su u tijeku ili ćemo s njihovom realizacijom započeti tijekom ove godine. Postoji i mnoštvo manjih projekata za koje smo novac osigurali u našem proračunu. Primjerice, nova crkva u Gajiću čiju je izgradnju inicirala udruga Martinovo brdo, potom prostorije za NK Baranjac u Topolju, u kojem je obnovljen i vatrogasni dom. Ulažemo i u prostorije NK Šokadija u Duboševici’’, kaže Šašlin. Podsjetimo, Ministarstvo kulture i medija odobrilo je približno 6000 eura za Augustinčićev spomenik Pobjeda, s kriptom, izgrađen polovinom prošlog stoljeća na uzvisini iznad Dunava, odnosno Batine. Riječ je o finanaciranju radova za istraživanje, odnosno geološko mjerenje područja ispod smomenika kako ne bi došlo do eventualnog urušavanja.

Možda ste propustili...

ODRŽANA DVODNEVNA MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA

Na 13. Panonu tridesetak slikara

PROVESELILI SE I POČASTILI

Održani 16. Miljevački dani kukuruza

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA PUNOLJETNOM VINSKOM BOR MARATONU

Tisuće vinoljubaca “svladavale” čak 23 vinarije

2

POSTOJEĆI U FUNKCIJI ČETVRT STOLJEĆA

Prvi most Županja - Orašje srušen je prije 32 godine

3

U ĐAKOVŠTINI 1190 OBRTNIKA

Rast obrta koji energiju proizvode preko solara