Sport
PROMJENA MIŠLJENJA, ILI IPAK NEŠTO SASVIM DRUGO

Prije godinu dana: “Bjelica obavlja sjajan posao”, a sad: “Bjelica je grobar NK Osijek”
Objavljeno 15. ožujka, 2023.

NK Osijek proživljava teške dane, navijačima nije lako gledati očajnu momčad koja se muči i uglavnom gubi. Porazi od Lokomotive, Istre 1961, Varaždina, bod sa Slaven Belupom i Dinamom, onda dva poraza od Hajduka..., jednom riječju - katastrofa.



Nakon ispadanja u Kupu od Hajduka u Gradskom vrtu, stigao je bod nade s Maksimira, ali to je izgleda bio trenutačni bljesak i velika doza sreće osječkih nogometaša, a ne neki uspon prema gore. Nakon 1:1 s Dinamom ponovno je u Slavoniju stigao Hajduk i odnio sva tri boda za Split. Navijači su bili razočarani zbog poraza, još više zbog načina na koji su bijelo-plavi igrali, a igrali su katastrofalno i beskrvno. Ne tako davno Hajduk je lagano padao u Gradskom vrtu, u posljednja dva susreta odigrana u razmaku od samo desetak dana i ovako loš Hajduk bio je predobar za Osijek.

Navijačko nezadovoljstvo je razumljivo, traži se krivac za ovakvo stanje, strelice "otrova" lete na sve strane, a jedan od bivši igrača Osijeka pronašao ga je u bivšem treneru i sportskom direktoru - Nenadu Bjelici. Bjelica od kraja kolovoza prošle godine ne stanuje u Gradskom vrtu, a prema Jurici Vranješu on je najveći grobar NK Osijek. Čovjek kriv za trenutačnu krizu rezultata, zimsku rasprodaju, apsolutno za sve loše što se događalo i događa u Gradskom vrtu. Vranješ u ožujku 2023. godine o Bjelici misli i priča sve najgore, a prije samo godinu dana o tom istom Bjelici govorio je potpuno drugačije.

- Još prije tri, četiri mjeseca rekao sam da je Osijek, prema mom mišljenju, favorit br. 1 za osvajanje naslova prvaka. Nenad Bjelica obavlja sjajan posao kupnjom igrača, a bira one koji mu odmah mogu donijeti rezultat. I ima 25 igrača iste klase. Nema individualaca kao Dinamo, poput Ademija, ili Oršića, ili kao što Hajduk ima Livaju, ili golmana Kalinića, a čiji se izostanci odmah osjete. Osijeku nije važno tko je na raspolaganju, jer tu su sada Lovrić, Caktaš, Žaper, Brlek... Jednostavno, ničiji se izostanak ne osjeti, Bjelica ima mnogo rješenja za svaku poziciju. Osim toga, Bjelica je vrhunski motivator, jako je dobro psihološki pripremio ekipu. S druge strane, tu pate domaći igrači, koji onda ne dobivaju priliku doći do izražaja, analizirao je 28. veljače 2022. godine za tportal Jurica Vranješ. Samo godinu dana kasnije Vranješ za Index.hr kaže: "Osijek je uništen klub. Nesposobni Bjelica sve je upropastio", ili "Bjelica je doveo toliko poluproizvoda i njima nakrcao klub da je zabetonirao klub na dva, tri prijelazna roka". Još je mnogo toga Vranješ kazao, ali baš ništa lijepo o Bjelici. Možda je Osijek uzaludno potrošio dvije-tri i više godine, Bjelica nije vukao neke najpametnije poteze, nismo njegov odvjetnik, ali nazvati ga "grobarom" Osijeka, ipak je malo previše. Kao trener i sportski direktor tražio je i dovodio igrače, ali transfere i svote novca za pridošlice netko je morao i odobriti. I kod tog odobravanja morao je znati s koliko klub novca raspolaže, što može, a što ne. Bjelica je u rukama imao velike ovlasti, ali nije imao ključ od blagajne. I zato sad svu krivnju svaljivati samo na njega, jednostavno nije pošteno.

- Nemam nikakvih komentara, u tom razgovoru on je rekao više o sebi - kratko je odgovorio Bjelica na te objede.

Vranješ ima pravo na svoje viđenje stanja u Gradskom vrtu, neka čovjek kaže što mu je na duši, u nekim stvarima nije pogriješio, ali za nemilosrdno "gaženje" Bjelice kao da postoji neki osobni razlog. Možda griješimo, ipak, pale su preteške riječi... Na relaciji dva bivša bijelo-plava navodno je puklo lani na slučaju mladog igrača Osijeka Dominika Babića. Brigu o Babićevoj karijeri vodio je Vranješ i po kuolarima se priča kako mu je Bjelica pokazao izlazna vrata iz kancelarije u Gradskom vrtu kada je nekadašnji nogometaš, sada menadžer, došao s visokim novčanim zahtjevima (300.000 eura) za ostanak Babića u Osijeku. Bjelica, prema dobro upućenim izvorima u klubu, nije htio pristati na ucjene, ostao je pri svome da se za 16-godišnjaka ne može tražiti toliki novac, kao i da se takav dragulj kluba ne smije prodavati. Vranješ se okrenuo na drugu stranu i mimo pravila o transferu mladog igrača počeo pregovore s Hajdukom. I Babić je trebao krenuti za Split, ali došlo je do preokreta. Vranješ je stavljen sa strane, a mladi igrač je ipak potpisao ugovor s NK Osijek. Navodno je tu bilo još nekih igrača koje je Vranješ u Bjeličinoj eri htio dovesti u Osijek, ali tadašnji trener je rekao "ne". Je li to povod za javne teške riječi na Bjeličin račun, ili samo Vranješevo istinsko razočaranje zbog stanja u klubu u kojem je nekada igrao. I. Liović
Možda ste propustili...

MŽNL OSIJEK - VINKOVCI

Vardarac u stotoj do sva tri boda

EURO PRED VRATIMA, A NIJEMCIMA U FOKUSU - IZBORNIK

Bayern kvari planove reprezentaciji

EUROPSKO BOKSAČKO PRVENSTVO

Slavonci će u Beogradu imati podršku

Najčitanije iz rubrike