Svijet
MINISTAR GOSPODARSTVA UZBURKAO JAVNOST

Srbija razmatra sankcije Rusiji, Kremlj optužuje Ameriku zbog “pritiska”
Objavljeno 15. ožujka, 2023.

Srbijanski ministar gospodarstva Rade Basta uzburkao je srbijansku političku javnost prijedlogom da Srbija uvede sankcije Rusiji, što je dosad prvo otvoreno očitovanje za sankcije jednog dužnosnika vlasti od invazije na Ukrajinu i odudara od službenog stajališta Beograda.



Ministar je u priopćenju ocijenio da Srbija "već plaća veliku cijenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji" i da "to postaje neizdrživo", a njegova je objava potaknula ograde Jedinstvene Srbije (JS) Ivice Dačića, s čije koalicijske liste je ušao u vladu Ane Brnabić i zahtjeve koalicijskih partnera da podnese ostavku. Basta je u priopćenju istaknuo kako kao ministar gleda pod kolikim je pritiskom EU-a i međunarodne zajednice predsjednik Srbije, dok se na to šuti. To ne mogu prihvatiti, poručio je, navodeći da je "zato za uvođenje sankcija Rusiji" i da stoji "uz predsjednika Vučića u obrani državnih i nacionalnih interesa" i ima u Vučića "apsolutno povjerenje". "Zato od Vlade Srbije i svih ministara tražim da se izjasne o ovom pitanju", ističe Basta. Ocijenio je da odluku o sankcijama Beograd nije donio nadajući se "da će se sukobi okončati i prevladati razum". No nova je realnost, dodaje, naglasivši da se "Srbija suočila sa strahovitim pritiscima". Na Bastinu sugestiju prvi je reagirao JS, istaknuvši da je to njegov "osobni stav" i da je JS "protiv uvođenja sankcija bilo kome" i da je rješenje rata u Ukrajini "za pregovaračkim stolom". Pokret socijalista (PS) Aleksandra Vulina, također član vladajuće koalicije, zatražio je da Basta podnese ostavku. Vučićev SNS se zasad nije očitovao o tome.

Srbija je pod do sada neviđenim pritiskom da uvede sankcije Rusiji, priopćilo je o tome rusko Ministarstvo vanjskih poslova. “Vrlo čudno: Amerika pritišće Srbiju i srpski ministar pozove na akciju protiv Rusije”, ističe Marija Zaharova, glasnogovornica Ministarstva. Srbija se želi pridružiti Europskoj uniji, ali prvo mora normalizirati odnose s Kosovom i uskladiti vanjsku politiku sa zapadom, uključujući i sankcije Rusiji. “Srbija i Kosovo trebaju prihvatiti plan EU-a za normalizaciju odnosa, to je prilika za obje strane i ključno za sigurnost i stabilnost regije”, izjavila je pak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. “Nadam se da će biti vrlo konstruktivni u predstojećim razgovorima”, rekla je. H/I.B.
Najčitanije iz rubrike