Ekonomija
OMV SLOVENIJA

Ina i MOL su korak bliže preuzimanju
Objavljeno 14. ožujka, 2023.
Ina i MOL korak su bliže preuzimanju OMV-a Slovenija, a budući da je za transakciju potrebno odobrenje za spajanje, MOL grupa sada prodaje 39 svojih benzinskih postaja u Sloveniji kako bi se preuzimanje moglo provesti, priopćeno je u utorak iz Ine. Ina i MOL su 2021. godine postigli dogovor o preuzimanju OMV-ova udjela od 92,25 posto u tvrtki OMV Slovenija d.o.o., u kojemu Ina već ima udio od 7,75 posto.

"MOL grupa sklopila je 9. ožujka 2023. kupoprodajni ugovor sa Shellom za više benzinskih postaja u Sloveniji. Transakcija obuhvaća ukupno 39 benzinskih postaja - od kojih neke pripadaju kompaniji MOL-u Slovenija, a neke OMV-u Slovenija. To je jedna od ključnih stavki pri dobivanju pozitivne odluke Europske komisije za MOL-ovo predloženo preuzimanje OMV-a Slovenija, koje je najavljeno", navodi se u priopćenju Ine.

Tim korakom, kako se ističe, "MOL grupa potvrđuje svoju predanost ispunjavanju svih zahtjeva u pogledu tržišne konkurentnosti koje je postavila Europska komisija te izražava spremnost za dovršetak procesa preuzimanja u idućim mjesecima".

OMV Slovenija d.o.o. upravlja drugom po veličini maloprodajnom mrežom koja ima 120 benzinskih postaja u cijeloj Sloveniji i posluje pod četiri različite robne marke - OMV, Euro Truck i Avanti/DISKONT. U transakciju ulazi i veleprodajno poslovanje preuzete kompanije. Tom transakcijom, kako se navodi, "profitirat će Inini kupci koji će uživati u poznatim visokokvalitetnim gorivima i vrhunskoj usluzi na znatno više lokacija u susjednoj zemlji". "Preuzimanje poslovanja OMV-a Slovenija omogućit će Ini i MOL-u iskorištavanje cjelokupnih proizvodnih, logističkih i prerađivačkih kapaciteta u široj regiji srednje Europe u većoj mjeri nego danas", zaključuje se u priopćenju.

Inače, austrijski OMV je početkom veljače 2021. godine objavio da namjerava prodati slovenski dio tvrtke, a u sklopu optimizacije poslovanja i restrukturiranja. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREPREKE RASTU GOSPODARSTVA EUROPSKE UNIJE

Granice koče trgovinu uslugama

2

ANALIZA HRVATSKE UDRUGE POSLODAVACA

Plaće u Hrvatskoj rasle su dvostruko brže nego u ostatku Europske unije

3

RASTE POTROŠNJA POTAKNUTA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Potrošači spremni platiti više za održivo proizvedenu robu