Ekonomija
“UTJECAJNE HRVATSKE ŽENE”

Mreža hrvatskih žena: nagrada za vodstvo i inovacije Dijani Katica
Objavljeno 15. ožujka, 2023.
Dobitnica nagrade "Utjecajne hrvatske žene" 2023. godine, u kategoriji vodstvo i inovacija je Dijana Katica, osnivačica i predsjednica udruge "Klub članova Selo". Iz "Croatian Women‘s Network (Mreža hrvatskih žena)", ističu kako su u svoju viziju ugradili podršku ekonomskoj snazi žena, a posljedično i potporu značajnim gospodarskim postignućima lokalnih zajednica te pozitivnom utjecaju na nacionalni BDP zemlje. "Naše članice uspješne su žene iz cijeloga svijeta, koje dijele hrvatsko naslijeđe i podrijetlo i okupljaju se kako bi proslavile postignuća, nadahnule, zagovarale i podučavale mlađe generacije", ističu u "Mreži hrvatskih žena".

Dijana Katica, osim što vodi "Klub članova Selo", direktorica je i Iter Vitis Croatia, udruge koja je dio europske kulturne rute "Iter Vitis". Članica je različitih hrvatskih i međunarodnih udruženja i radnih tijela. Jedna je od prvih entuzijasta i stručnjaka za ruralni prostor i ruralni turizam, kojim se počela baviti još 1997. godine, kada je osnovan "Klub članova Selo".

"Nekoliko dana nakon što je ‘Klub članova Selo‘ dodijelio nagrade ‘Suncokret ruralnog turizma Hrvatske‘ izvrsnim turističkim dionicima u Hrvatskoj, ali i Bosni i Hercegovini, s velikom radošću sam i sama primila nagradu za svoj rad i životno djelo. Ovo je jedan od najljepših poklona za 25. rođendan naše udruge, a činjenica da sam ga dobila u svjetskoj konkurenciji, među ženama koje rade u različitim državama svijeta - čini ga još značajnijim. Za svaku je pohvalu inicijativa koja povezuje i umrežava hrvatske žene diljem svijeta, a osobito mi je drago što žene koje žive i rade u Hrvatskoj, zbog visoke razine kvalitete rezultata koje postižemo, sada ravnopravno stoje, rame uz rame, sa ženama na svjetskoj razini", rekla je Dijana Katica.

Ona je osmislila i već deset godina vodi projekt "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske", koji je izrastao u najvažniju nagradu i priznanje za kvalitetu u hrvatskom ruralnom turizmu. D.Pav.
OSNAŽIVANJE ŽENA U RURALNIM PODRUČJIMA
Dijana Katica predsjednica je i Organizacijskog odbora međunarodnih kongresa o ruralnom turizmu, organizatorica znanstvenih i stručnih skupova, autorica više znanstvenih i stručnih radova te suautorica projekta “Ruralna izvrsnost – labeling/kvaliteta u ruralnom turizmu”. Posljednjih nekoliko godina kroz različite programe i projekte radi na osnaživanju žena koje žive i rade u ruralnim područjima kroz autorski projekt “Ruralne Europljanke”.

Najčitanije iz rubrike