Crna kronika
KONTROLA U STAROJ GRADIŠKI

Turski ilegalci u kamionu
Objavljeno 15. ožujka, 2023.
Policija je uhitila 28-godišnjeg vozača koji je za novac švercao 30 ilegalaca

Nastavlja se "invazija" ilegalnih migranata na hrvatsko tlo, a među njima posljednjih mjeseci prednjače turski državljani. Za sada ovi masovni prebjezi nemaju poveznice s nedavnim katastrofalnim potresom koji je odnio više od 50.000 života, jer su turski državljani i prošle godine ilegalno prelazili hrvatsku granicu. Ovaj put zatečeno ih je 30 i svi su bili sakriveni u prikolici kamiona.



Kako stoji u priopćenju Policijske uprave brodsko-posavske, u ponedjeljak oko 22.15 na granični prijelaz Stara Gradiška, iz smjera Bosne i Hercegovine, dovezao se kamionom s prikolicom 28-godišnji vozač iz Hrvatske. Carinici i policajci s graničnog prijelaza odlučili su detaljnije pregledati kamion, i to zbog sumnje da se u njemu nalaze skrivene osobe. Vozaču je naređeno da pomakne kamion na parkiralište, nakon čega se krenulo s detaljnim pregledom kamionske prikolice. Sumnja carinika i policajaca pokazala se opravdanom jer je u tovarnom prostoru prikolice, i to između paleta s robom, pronađeno 30 osoba. Pokazalo se kriminalističkom istragom koja je uslijedila da je riječ o Turcima.

Nakon pronalaženja ilegalaca posao je preuzela granična policija, koja je provjerila identitete turskih državljana i pokrenula kriminalističku istragu nad 28-godišnjim vozačem. Ono je pokazalo kako je vozač, iz koristoljublja, omogućio stranim državljanima nedopušten ulazak u Hrvatsku. Što se tiče turskih državljana, njima je sukladno odredbama Zakona o strancima odbijen ulazak u Hrvatsku te su vraćeni u Bosnu i Hercegovinu. Policajci su pak vozača kazneno prijavili nakon čega je predan pritvorskom nadzorniku PU brodsko-posavske, a o svemu će biti obaviješteno nadležno državno odvjetništvo. Kako doznajemo, po kamion, koji je ostao na granici, poslodavac 28-godišnjaka poslao je drugog vozača.

Ilegalni prelasci granica Hrvatske sa Srbijom te Bosnom i Hercegovinom događaju se svakodnevno. I dok je najviše prelazaka bilo iz smjera Srbije, u posljednje vrijeme sve više ilegalaca dolazi iz smjera Bosne i Hercegovine. I ne smeta im prirodna barijera, rijeka Sava, jer ju znaju prelaziti u čamcima, pa čak i improviziranim plovilima, uglavnom u noćnim satima. Sve to dovelo je i do nekoliko tragedija jer se u posljednja tri mjeseca utopilo 10-ak migranata.

Osim turskih državljana zamjetan je i veliki broj ilegalaca iz Afganistana, Sirije, država Sjeverne Afrike, pa čak i Kubanaca. Svi zatečeni ilegalci se nakon provedene kriminalističke obrade vraćaju u Bosnu i Hercegovinu, a u prihvatni centar kod Kutine odlaze oni koji su zatražili azil. Gotovo svim ilegalnim migrantima želja je domoći se zapada Europe. Ako ih uhvate, opet će pokušati.

Milan Bugarić
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

Najčitanije iz rubrike