Osijek
PRIČA S OSMIJEHOM: ZLATNA SLASTIČARKA DAJANA BOŠNJAK

Po torte iz Slatke kuće dolaze iz Zagreba i Primoštena
Objavljeno 15. ožujka, 2023.
Dajana i njezin suprug Tibor dokaz su da se može živjeti od svog rada, imati svoj mali obrt i uložiti u njega svu svoju ljubav, znanje i trud

Sve priče poznatih chefova počinju otprilike ovako: "Kada sam bio (bila) malo dijete, najdraža mi je igra bila praviti kolače s bakom i mamom, ugurati ruke u teglicu s brašnom i mijesiti tijesto." Pa onda dodaju da im je još od malih nogu bila želja postati slavni kuhar ili slastičar, a sve ostalo je povijest.



Ali tako ne počinje priča naše sugovornice, Osječanke Dajane Bošnjak, koja je sa suprugom Tiborom vlasnica slastičarskog obrta Slatka kuća u Reisnerovoj ulici. Ona je ozbiljno počela peći torte i kolače s 30 godina, jer tada je slastičarstvo postalo njezin posao ili bolje rečeno poziv. Povod za naš razgovor je Zlatni orah - međunarodno natjecanje slastičara, na kojemu je Dajana osvojila prvo mjesto i zlatnu medalju.

Zlatni orah


- Natjecanje je održano u restoranu Višnjica kod Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji, a natjecatelji su bili podijeljeni u dvije kategorije, učenici slastičari i profesionalci. Ukupno je predstavljeno 38 torti, po 19 u svakoj kategoriji. Moram priznati da mi nije bilo svejedno kada sam saznala da u ocjenjivačkom povjerenstvu sjede vrhunski majstori kuhinje i slastica: predsjednica žirija masterchef Alma Rekič iz Slovenije te članovi žirija, ujedno članovi WACHS-a (Svjetske kulinarske organizacije), Nermin Hodžić (Bosna i Hercegovina) i Jordan Nastanović (Srbija). Uz njih su bili i poznati hrvatski kuhari Gostimir Dragić i Branko Ognjenović, kao i izbornik Hrvatske kulinarske reprezentacije Marinko Jurešić - objašnjava naša sugovornica, koja je napravila najbolju tortu od oraha u kategoriji profesionalaca.

Konkurenti su joj, osim hrvatskih slastičara, bili kolege iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Mađarske. Imali su zadanu temu, a to je orah. Tu je namirnicu trebalo upotrijebiti iznutra (kao dio biskvita ili nadjeva za tortu), ili izvana, kao dekoraciju. Trebalo je napraviti svečanu tortu i donijeti je gotovu na natjecanje, ili ju završiti na natjecanju.

Mentorstvo učenika


- Ocjenjivao se okus i vanjski izgled torte, s tim da je na okus išlo 2/3 ocjene. Trebalo je paziti na boju torte, ukrasiti ju sa što više jestivih dekoracija i figurica, a pri tomu primijeniti što više novih tehnika ukrašavanja - kaže Dajana. Za taj posao treba mnogo vremena, truda i strpljenja. Važno je izbalansirati okuse, jer pobjednička je torta sadržavala orahe, čokoladu, karamelu, bademe, naranče, hrskavi dio, bavarsku kremu i još mnogo toga.

- Bitno je kad zagrabite žlicom tortu da u toj degustacije osjetite prožimanje svih okusa. Kada sam nakon ocjenjivanja žirija vidjela da je od moje torte ostao samo mali dio, znala sam da ću se dobro plasirati. No, s obzirom na prekrasnih 18 torti moje konkurencije, nisam očekivala zlato. Nakon proglašenja bila sam presretna. To je priznanje za moj trud i rad, a natjecanja su prilika da budem još bolja - priča naša sugovornica.


Od pet Zlatnih oraha naša Osječanka Dajana sudjelovala je na četiri te osvojila dva zlata, jedno srebro i jednu brončanu medalju. Uz to, prošle je godine bila na državnom natjecanju u Varaždinskim Toplicama, natjecala se u kategorijama Artistika i Torta i osvojila srebrnu medalju. No, konkurencija je ne brine: "Jedna je natjecateljica imala samo 19 godina. Dakle, stižu mlade snage i to me raduje. Uz posao u slastičarni, mentorica sam učenicima Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka, imam pet učenika i s velikim zadovoljstvom im prenosim znanje", dodaje Dajana.

U pripremi kolača Dajani pomažu suprug Tibor, pravi stručnjak za doboš tortu (isprobano!) te kolegica Sanela Batrnek. Dok Tibor peče kolače, Dajana i Sanela su prave majstorice za ukrašavanje. I ovaj fantastični trio dokaz je da se može pristojno živjeti od svog rada, imati svoj mali obrt i uložiti u njega svu svoju ljubav, znanje i trud. Ima Dajana i hobi - šetanje. "Radeći pojedem mnogo šećera, pa to moram potrošiti. Zato suprug i ja gotovo svaki dan idemo na duge šetnje. Hodanje mi je hobi koji volim i kojim se nastojim svakodneno baviti", kaže Dajana.

Vesna Latinović
PREKO GRAĐEVINE DO SLASTIČARSTVA
Zanimljivo je da je naša sugovornica maturirala u građevinskoj školi, po zanimanju je građevinski tehničar, a zatim je 21 godinu radila kao trgovkinja. Torte je počela peći nakon rođenja svoje djece, kćeri Iris i sina Ivora. Dugo je trebalo da ona i suprug Tibor odluče da će im to biti posao od kojeg će živjeti. Dajana je tada krenula ponovno u školu, na prekvalifikaciju za slastičarku, položila 20 ispita, a zatim su otvorili radnju Slatku kuću i sada obilježavaju desetu godišnjicu uspješnog rada.

- Ne dolaze kupci samo iz Osijeka i okolice, nego i iz Zagreba ili Primoštena primjerice - kaže Dajana. Važno je pratiti trendove, jer torte prije deset godina i danas bitno se razlikuju po izgledu, a ponešto i po okusu. Za izradu krema ne koriste prah, već domaće sastojke.

Možda ste propustili...

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike