Osijek
BUDUĆI TRENERI I PROFESORI

S diplomom KIFOS-a do posla se lakše dolazi
Objavljeno 15. ožujka, 2023.
Kineziološki fakultet svečano je promovirao treću generaciju prvostupnika i 1. generaciju magistara kineziološke edukacije

Kineziološki fakultet Osijek, kao najmlađa sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, u ponedjeljak je u Vikarijatu Osijek svečano promovirao treću generaciju sveučilišnih prvostupnika i prvostupnica kineziologije te prvu generaciju magistara i magistri kineziološke edukacije.



Prof. dr. sc. Vesnica Mlinarević, kojoj je pripala čast biti prvom dekanicom Kineziološkog fakulteta u Osijeku, rekla nam je uoči svečane dodjele diploma kako vjeruje da će svi diplomanti pronaći mjesto na tržištu rada, s obzirom na to da su dobili sve potrebne kompetencije koje tržište traži.

Sve veći interes


- Prvostupnici su mahom treneri koji će raditi u različitim klubovima i udrugama, a ima i onih koji su već pokrenuli svoje poslove. Magistri kineziološke rehabilitacije profesori su tjelesne i zdravstvene kulture koji će raditi na svim razinama odgoja i obrazovanja - rekla je Mlinarević. Dodala je kako je interes za Kineziološki fakultet Osijek sve veći, na jedno mjesto prijavlje se više od tri studenta, bez obzira na razredbeni ispit koji traži posebne sposobnosti. Osječki Kineziološki fakultet treći je takav u Hrvatskoj, pa nije iznenađujuće da uz studente iz Osijeka i Slavonije na njemu studiraju i studenti iz svih drugih krajeva Hrvatske, ali i inozemstva.

- U istočnoj Slavonije ranije nije bilo kineziološkog fakulteta i naša su djeca išla studirati u Zagreb, ili eventualno u Split, a mi danas imamo prijelaze iz Zagreba na naš fakultet. Imamo i studente iz Bosne i Hercegovine, Novog Sada, pa čak i s jadranskih otoka, a mogu reći kako imamo i jednog Ukrajinca na izvanrednom studiju - istaknula je Mlinarević.

Ozana Brkić, prvostupnica i studentica prve godine diplomskog studija edukacije, koja već radi s djecom trenirajući ih tenis, rekla nam je kako Kineziološki fakultet pruža široki spektar mogućnosti pri odabiru profesionalnog puta.

- Polako sve ide svojim tokom, studiram i planiram završiti još dvije godine koje su mi preostale, a potom se i zaposliti u školi kao profesor. Trenutačno u jednom klubu radim s djecom, treniram ih tenis. Fakultetom sam zadovoljna, pruža mnogo različitih mogućnosti, a nekako je bio i moj logičan odabir, jer sam u sportu od malih nogu, a i genetski sam predisponirana za sport - rekla nam je ova studentica.

Vrhunac obrazovanja


Da studenti Kineziološkog fakulteta često pronalaze posao i prije završetka studija, potvrđuje i slučaj Filipa Iličića, koji je završio diplomski studij edukacije, no već radi u jednoj nogometnoj akademiji kao stručnjak za rehabilitaciju i kondicijsku pripremu.

- Osjećaj je poseban, s obzirom na to da se radi o vrhuncu mog obrazovnog puta. Završetkom studija edukacije dobivamo mogućnost baviti se svim aspektima sporta, bilo da se radi o rehabilitaciji kondiciji kroz rukomet, nogomet i sve druge sportove, pa sve do školstva i rada s djecom od predškolske dobi i starijeg uzrasta - rekao nam je Filip, koji svoju budućnost planira u Osijeku.

Danas na Kineziološkom fakultetu studira više od 350 studenata na sveučilišnom preddiplomskom studijskom programu Kineziologija i na diplomskom sveučilišnom studijskom programu Kineziološka rekreacija. Fakultet konstantno teži unaprjeđivanju kvalitete visokog obrazovanja te razvija studijske programe, projekte i programe cjeloživotnog obrazovanja u skladu s potrebama društva i sporta kao globalne univerzalne vrijednosti.

Misija Kineziološkog fakulteta Osijek jest omogućiti najviše akademske standarde u znanstvenoj i nastavnoj djelatnosti te osigurati studentima stjecanje kompetencija u skladu s potrebama sporta, društva i nacionalnog razvoja.

Ivan Alilović
NAPREDOVANJE NASTAVNIKA I STUDENATA
KIFOS pridonosi razvoju i društvenoj uključenosti kreativnih, inovativni kompetentnih i poduzetnih stručnjaka, znanstvenika i studenata u svim područjima kineziologije i srodnih znanstvenih disciplina. Suradnjom sa srodnim domaćim i međunarodnim visokoškolskim i javnim ustanovama, institutima i sportskim savezima, Kineziološki fakultet Osijek promiče sport i potiče napredovanje nastavnika i studenata uključivanjem u istraživački europski prostor visokog obrazovanja programima međunarodne suradnje.

Najčitanije iz rubrike