Regija
PRVO VATROGASNO DRUŠTVO OSNOVANO U SLAVONIJI

Slatinski DVD uspješan u godini 150. obljetnice
Objavljeno 15. ožujka, 2023.
SLATINADobrovoljno vatrogasno društvo Slatina osnovano je 26. siječnja 1872. godine, i nakon nekoliko takvih društava u Hrvatskoj, prvi je DVD utemeljen na području Slavonije. Iste godine u Slavoniji su osnovani DVD-ovi još samo u Đakovu (3. lipnja) i Slavonskom Brodu (10. listopada).Govoreći o djelovanju društva tijekom prošle godine na 151. godišnjoj skupštini, predsjednik Josip Bićanić naglasio je gradsko natjecanje vatrogasnih društava na kome je sedam desetina vatrogasaca DVD-a Slatina postiglo iznimne uspjehe osvojivši četiri prva, dva druga i jedno treće mjesto, a četiri prvoplasirane ekipe plasirale su se na županijsko natjecanje. Uz brojne susrete, edukacije i tehničke intervencije, Bićanić je podsjetio i na aktivnosti u sklopu "plavo-zelene linije". Naime, od 1997. godine DVD Slatina potpisnik je koordinacije i suradnje "plavo-zelene linije" s još šest društava u Hrvatskoj (Lobor, Vodice, Novi Vinodolski, Velika, Kutjevo i VZ Bakar Kostrena). Svake godine koordinacija tih društava s predavanjima i vatrogasnim vježbama održava se u drugom gradu, a prošle godine domaćin je bio DVD Slatina.

Slatinske vatrogasce prošle su godine pogodila i dva smrtna slučaja. Nakon kratke i teške bolesti preminuo je dugogodišnji član i 20-godišnji voditelj društva, predsjednik Dragan Medvedović, a koncem godine iznenada je preminuo i dugogodišnji član Upravnog odbora i zapovjednik VZG-a Slatine Stjepan Venus. Predsjednik Bićanić izrazio im je zahvalnost na njihovu velikom doprinosu vatrogastvu.

U programu rada za ovu godinu naveden je niz aktivnosti, među kojima provođenje preventivnih mjera zaštite od požara, spašavanje ljudi i imovine u svim nesretnim slučajevima, kontinuirano djelovanje na primanju novog članstva, edukacija članstva i uključenje u specijalističke obuke koje provodi Vatrogasna zajednica VPŽ-a.

Na skupštini, koju je vodio Ivan Drokan, za nove članove Upravnog odbora izabrani su Ivan Venus, Ratko Mirkajlović i Mihael Belošević, koji je izabran i na dužnost zapovjednika DVD-a, a novi član Suda časti je Josip Gebaj. Predsjednik Vatrogasne zajednice Slatine Branko Belošević uručio je diplome zaslužnim vatrogascima: novi dočasnik je Ivan Stanec, dočasnici I. klase su Dario Čordaš i Damir Rožanković. Časnici su Sanja Mrzljak Jovanić, Dragan Jovanić i Jovana Prpić, a diplomu časnika I. klase primio je Matej Booz.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

KIŠNA BUJICA KAKVU BELOMANASTIRCI NE PAMTE

Pune vreće pijeskom zbog zaštite kuća od nove bujice

NA STROSSMAYEROVU TRGU U ĐAKOVU

Generalna proba plesa maturanata

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UZ POŠTOVANJE KONZERVATORSKE STUDIJE

Uklanjat će se građevine u dvorištu bivšeg Trgoprometa

2

NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE HSU-a

Vinković zatražio neopozive ostavke

3

POTRAŽUJU DODATNIH 141.000 EURA NA IME KAMATE

Zbog blokade računa
Grad Županja kreće u novu
parnicu s tvrtkom Borovo