Regija
PRVO VATROGASNO DRUŠTVO OSNOVANO U SLAVONIJI

Slatinski DVD uspješan u godini 150. obljetnice
Objavljeno 15. ožujka, 2023.
SLATINA



Dobrovoljno vatrogasno društvo Slatina osnovano je 26. siječnja 1872. godine, i nakon nekoliko takvih društava u Hrvatskoj, prvi je DVD utemeljen na području Slavonije. Iste godine u Slavoniji su osnovani DVD-ovi još samo u Đakovu (3. lipnja) i Slavonskom Brodu (10. listopada).



Govoreći o djelovanju društva tijekom prošle godine na 151. godišnjoj skupštini, predsjednik Josip Bićanić naglasio je gradsko natjecanje vatrogasnih društava na kome je sedam desetina vatrogasaca DVD-a Slatina postiglo iznimne uspjehe osvojivši četiri prva, dva druga i jedno treće mjesto, a četiri prvoplasirane ekipe plasirale su se na županijsko natjecanje. Uz brojne susrete, edukacije i tehničke intervencije, Bićanić je podsjetio i na aktivnosti u sklopu "plavo-zelene linije". Naime, od 1997. godine DVD Slatina potpisnik je koordinacije i suradnje "plavo-zelene linije" s još šest društava u Hrvatskoj (Lobor, Vodice, Novi Vinodolski, Velika, Kutjevo i VZ Bakar Kostrena). Svake godine koordinacija tih društava s predavanjima i vatrogasnim vježbama održava se u drugom gradu, a prošle godine domaćin je bio DVD Slatina.

Slatinske vatrogasce prošle su godine pogodila i dva smrtna slučaja. Nakon kratke i teške bolesti preminuo je dugogodišnji član i 20-godišnji voditelj društva, predsjednik Dragan Medvedović, a koncem godine iznenada je preminuo i dugogodišnji član Upravnog odbora i zapovjednik VZG-a Slatine Stjepan Venus. Predsjednik Bićanić izrazio im je zahvalnost na njihovu velikom doprinosu vatrogastvu.

U programu rada za ovu godinu naveden je niz aktivnosti, među kojima provođenje preventivnih mjera zaštite od požara, spašavanje ljudi i imovine u svim nesretnim slučajevima, kontinuirano djelovanje na primanju novog članstva, edukacija članstva i uključenje u specijalističke obuke koje provodi Vatrogasna zajednica VPŽ-a.

Na skupštini, koju je vodio Ivan Drokan, za nove članove Upravnog odbora izabrani su Ivan Venus, Ratko Mirkajlović i Mihael Belošević, koji je izabran i na dužnost zapovjednika DVD-a, a novi član Suda časti je Josip Gebaj. Predsjednik Vatrogasne zajednice Slatine Branko Belošević uručio je diplome zaslužnim vatrogascima: novi dočasnik je Ivan Stanec, dočasnici I. klase su Dario Čordaš i Damir Rožanković. Časnici su Sanja Mrzljak Jovanić, Dragan Jovanić i Jovana Prpić, a diplomu časnika I. klase primio je Matej Booz.

Petar Žarković
Najčitanije iz rubrike