Novosti
PAKET MJERA VRIJEDAN 1,7 MILIJARDI EURA OD 1. TRAVNJA

Ulje jeftinije, iz košarice izbačena dva proizvoda, dodano carsko meso
Objavljeno 15. ožujka, 2023.
Cijena struje ostaje ista kao i u jesenskom paketu, a cijena plina neće se mijenjati do travnja 2024.

Četvrti paket Vladinih mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, koji je u utorak predstavio premijer Andrej Plenković, "težak" je 1,7 milijardi eura i trebao bi vrijediti godinu dana.
"Ovo je odgovor Vlade na globalnu energetsku krizu i inflaciju. Tri su temeljna cilja: ublažiti rast cijena energije, zaštititi od inflacije te dati posebne potpore i poticaje različitim ciljnim skupinama; da pomognemo najranjivijima u ovoj krizi. Zahvaljujući Vladi, građani plaćaju najniže cijene struje u Europi, izuzev Mađarske", rekao je Plenković.

Potpore najranjivijima


Prema paketu mjera cijena električne energije za kućanstva, za javni i neprofitni sektor, za malo poduzetništvo te poduzetnike do kraja rujna 2024. ostaje na istoj razini kao i u jesenskom paketu, koji je vrijedi do 31. ožujka, a na snagu je stupio 1. listopada prošle godine. Kod kućanstava mjera se odnosi na ukupno 2.115.552 mjernih mjesta i vrijedna je 82 milijuna eura, u javnom i neprofitnom sektoru mjera obuhvaća 13.080 korisnika i vrijedna je 50 milijuna eura, a za sektor poduzetništva mjera je vrijedna 464 milijuna eura.

Cijena plina neće se mijenjati do travnja iduće godine za kućanstva, javni i neprofitni sektor te za sve mikro, male i srednje poduzetnike s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 GWh, a ukupna vrijednost mjere je 150 milijuna eura. Produžuje se i primjena snižene stope PDV-a od pet posto za isporuke prirodnog plina, za grijanje iz toplinskih stanica, za isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke, a vrijednost mjere je 35 milijuna eura. I dalje će biti snižene trošarine na naftne derivate, a ukupna je vrijednost mjere 133 milijuna eura. Do travnja iduće godine ostaje nepromijenjena i jedinična cijena toplinske energije za sve toplinske sustave. Vrijednost mjere je 267 milijuna eura, a odnosi se na 159.000 kupaca i, primjerice, gradove Zagreb, Sisak, Zaprešić, Velika Gorica.

Za zaštitu od inflacije najugroženijih Vlada će osigurati 169 milijuna eura te će tako za potpore umirovljenicima biti osigurano ukupno 75 milijuna eura kroz jednokratne naknade te ukidanjem dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje. Također, 69.000 ugroženih kupaca energenata imat će pravo na podmirivanje troškova struje, plina ili toplinske energije, za što će biti osigurano 40 milijuna eura. Taj status imaju korisnici osobne invalidnine, zajamčene minimalne naknade (ZMN), nacionalne naknade za starije osobe, naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i civilne stradalnike iz Domovinskog rata, a mjesečna naknada povećava se na 70 eura. Korisnici ZMN-a imat će i dalje pravo i na naknadu troška stanovanja, komunalne naknade, grijanja i vodne usluge, a produžuje se i naknada za nabavu ogrjevnog drva za 35.000 korisnika (vrijednost mjere 4 milijuna eura). Naknade u sustavu socijalne skrbi i potpore za nezaposlene branitelje ukupno su vrijedne 35 milijuna eura, potpore korisnicima doplatka za djecu 9 milijuna eura, a samostalnim umjetnicima kojima se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna 2,3 milijuna eura.

Posebni poticaji


Jednokratnu naknadu u iznosu od 100 eura dobit će 60 tisuća nezaposlenih (ukupno 6 milijuna eura), a nepromijenjena će ostati cijena obroka za studente (vrijednost potpore za 111 tisuća studenata ukupno 8 milijuna eura). Primateljima dječjeg doplatka isplatit će se u travnju posebna naknada (128 tisuća obitelji odnosno 230.000 djece), a ovisno o broju djece iznosit će od 45 do 160 eura.

Premijer je najavio i manju izmjenu u košarici proizvoda čija je cijena fiksirana te će na sjednici Vlade u četvrtak donijeti odluku kojom se iz košarice "miču" svinjska lopatica i vratina, a dodaje se carsko meso, te će fiksna cijena biti za osam proizvoda. Prema prijedlogu, za jestivo suncokretovo ulje cijena bi bila niža - 1,72 eura za litru (do sada 1,86 eura), dok bi iste cijene ostale za mlijeko, brašno (glatko i oštro), šećer, cijelo pile i svinjsko mljeveno meso, a za carsko meso bila bi 3,79 eura za kilogram.

Za posebne potpore i poticaje Vlada će osigurati 347 milijuna eura, a odnose se na potpore za održivost javnog prijevoza (11 milijuna eura), potporu poljoprivrednicima i ribarima (41 milijun eura), potporu prerađivačima drva i proizvođačima namještaja (4 milijuna eura). Za energetsku učinkovitost zgrada i obnovljive izvore energije potpore će ukupno iznositi 291 milijun eura, pri čemu se do kraja godine nastavlja s potporama stradalima u potresu.

Nove mjere su, prema premijerovim riječima, pozdravili svi socijalni partneri - poslodavci, sindikati i umirovljeničke udruge. "HGK drži da su mjere uravnotežene te da u okviru proračunskih mogućnosti u znatnoj mjeri amortiziraju pritisak rasta cijena energenata", istaknuto je iz HGK-a. "Kontekst u kojem se donose nove mjere karakteriziran je neizvjesnošću, stoga su predvidljivost i planiranje poslovnih obveza i aktivnosti koje donose ove mjere ključni", rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.D.Pavlović/H

UMIROVLJENICIMA OD 60 DO 160 EURA


Za umirovljenike su osigurane jednokratne naknade - za 696.000 umirovljenika s mirovinom do 610 eura – ako su korisnici obveznog mirovinskog osiguranja (isplata najkasnije u travnju 2023) ili ako su iz država s kojima Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili koje primjenjuju uredbe EU-a (isplata najkasnije u srpnju 2023.). Svi koji imaju mirovinu do 260 eura dobit će 160 eura pomoći, oni koji imaju od 260 do 330 eura mirovine dobit će 120 eura, oni s mirovinom od 330 do 470 eura dobit će 80 eura. Oni s mirovinom od 470 do 610 eura dobit će 60 eura dodatka.

Damir Novotny ekonomski analitičar

PAKET JE VIŠE POLITIČKE NEGO EKONOMSKO-POLITIČKE PRIRODE

Novi paket Vladinih mjera fiskalne intervencije prije svega je političke, a puno manje ekonomsko-političke prirode, ocijenio je za Hinu ekonomski analitičar Damir Novotny. "Vodoravne ili linearne intervencije Vlade u ekonomske procese mogu kod ekonomskih aktera, kućanstava i poduzeća trenutačno ublažiti osjećaj pritiska inflacije. Međutim, one nemaju dugoročne, odnosno strukturne učinke na poboljšavanje ekonomske učinkovitosti, povećavanje produktivnosti i rast ukupnog blagostanja", kazao je Novotny. Prema prevladavajućem stavu ekonomista utemeljenom na brojnim empirijskim istraživanjima, Vladine intervencije u tržišne odnose ne samo da ne mogu zaustaviti inflaciju nego stvaraju nove neravnoteže koje će biti teško ispraviti u budućnosti i koje postaju prepreka ubrzanom ekonomskom razvitku, naveo je.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVJEDOČENJE DRŽAVNOG TAJNIKA

Pavić: Karolina Vidović Krištvo nudila mi je 100.000 eura mita

2

ZBOG PROMJENA ORGANOLEPTIČKIH SVOJSTAVA OKUSA I MIRISA

S tržišta povučena voda Donat Mg

3

PETI ROĐENDAN CENTRA ZA AUTIZAM

Respektabilan regionalni centar