Novosti
STARTUPOVI I SVB

Bankrot bez utjecaja na Hrvatsku
Objavljeno 15. ožujka, 2023.
Bankrot američke banke Silicon Valley Bank (SVB) nema utjecaja na hrvatske startupove, jer ih jako malo posluje na američkom tržištu, a još manje je onih koji su s tom bankom bili povezani, kaže za Hinu predsjednica CROStartup udruge Hajdi Ćenan. "Nemamo saznanja imaju li i koji točno naši startupovi račune ili veze s tom bankom, pa i ako ih ima, to je sigurno njih jako, jako malo", kaže Ćenan na upit Hine o eventualnom utjecaju pada SVB-a na hrvatsko startup tržište. Važnim smatra što će oni koji su imali račune u toj banci moći do svoga novca. Dodaje kako zna da su neki iz Hrvatske u toj banci željeli otvoriti račune, a neki i nisu uspjeli jer su uvjeti bili komplicirani.

Podsjeća da se ovih dana navršila godina od osnutka udruge CROStartup kao krovne nacionalne udruge što su inicirali udruga izvoznika softvera Cisex te mnogi pojedinci već dokazani u poslu, posebice iz ICT zajednice, sa željom da startupovi dobiju veću pozornost i pomoć koju zaslužuju. "Nemamo točne brojke koliko startupova posluje u Hrvatskoj, pa ni koliko ih radi s američkim tržištem, ali znamo da je startup rastuća zajednica", kaže Ćenan, koja najavljuje skoru izradu analize hrvatskog startup tržišta.

Slučaj bankrota SVB-a i eventualni utjecaj na startupove u Hrvatskoj za Hinu je komentirao i analitičar startup ekosustava u Hrvatskoj Bernard Ivezić, ističući da je taj slučaj primjer prvog “bank runa” (navala štediša na banku za podizanje depozita) u digitalnom dobu, koji će najveći utjecaj imati na bankarski sustav zbog potrebe da bude stabilniji. “Na startupove neće imati velik utjecaj. Vidimo da se problem te banke na svim tržištima na kojima posluje već rješava. Sigurno je da među hrvatskim startupovima ima onih koji su imali račune u SVB-u, ali s obzirom na razvoj situacije, mislim da se ne moraju brinuti i da je to samo kratkotrajna epizoda”, komentira Ivezić. H