Kultura
DRUŠTVO A. G. M. TOVARNIK

Obustavljen je postupak zapljene Matoševe kuće
Objavljeno 15. ožujka, 2023.
Društvo je 2005. postalo njezinim vlasnikom i nastavilo projekt spomen-kuće u koji je do sada uloženo oko 11 milijuna kuna

Općinski sud u Vukovaru obustavio je postupak zapljene rodne kuće pjesnika Antuna Gustava Matoša, što ga je protiv Društva Antuna Gustava Matoša vodila Matica hrvatska u Zagrebu, izvijestili su iz toga društva. Iz Društva A. G. Matoša ocjenjuju kako je to kraj gotovo dva desetljeća dugih sporova, parničnih, kaznenih i upravnih, zbog međusobnih potraživanja MH u Zagrebu i Društva od kojih je potraživanje Društva A. G. Matoša (na sudu nepriznato) bilo dva i pol puta veće.Traje od 2004.


U središtu spora između Matice hrvatske i Društva A. G. Matoša nalazi se rodna kuća književnika Antuna Gustava Matoša u Tovarniku koja se prvotno nalazila u vlasništvu Družbe sestara Kraljice Svijeta da bi središnjica Matice hrvatske podigla 2002. zajam od 26.884 eura u korist Ogranka u Tovarniku kako bi on postao njezin vlasnik, uz obvezu da u obrocima vrati cjelokupni dug. Kako Ogranak u Tovarniku nije vraćao dug, središnjica Matice hrvatske pokrenula je 2004. sudsku tužbu. U svibnju 2005. odlukom Izvanredne skupštine tovarničkog Ogranka MH u tom je mjestu osnovano Društvo A. G. Matoša. Darovnim ugovorom u srpnju te godine Ogranak MH darovao je Matoševu rodnu kuću Društvu koje postaje njezinim vlasnikom i nastavlja projekt spomen-kuće u koji je do sada, prema procjenama Društva, uloženo oko 11 milijuna kuna.

U listopadu 2022., uoči 150. obljetnice rođenja A. G. Matoša, MH se odrekla svih svojih potraživanja prema Društvu A. G. Matoša u korist Općine Tovarnik riješivši da se spor oko Matoševe spomen-kuće okonča tako da se dug od 240.000 kuna, koji je Matica potraživala i pravomoćnom presudom dobila od Društva A. G. Matoša, te novac od zateznih kamata i sudskih troškova u višestrukom iznosu od glavnice, podari Općini Tovarnik pod uvjetom da Općina novac smije utrošiti isključivo za izgradnju Matoševe spomen-kuće. Iz MH su tada izvijestili kako je takva odluka donesena isključivo s nakanom da se Matoševa spomen-kuća dovrši i veliki hrvatski pisac dobije dostojan tretman u rodnom Tovarniku i svojoj domovini.

Grubo odbijeni


Iz Društva A. G. Matoša navode, međutim, kako je MH grubo odbijala brojna nastojanja Društva da se međusobni prijepori riješe u miru i na dobrobit Matice hrvatske, Tovarnika i hrvatske kulture uz napomenu kako je u vrijeme podizanja tužbe MH u Zagrebu protiv Ogranka MH u Tovarniku zbog povrata pozajmice od 197.102,38 kuna vlasnik Matoševe rodne kuće bila Matica hrvatska.

- Teško je i reći, no činjenice govore da je rušilački pohod vodstva Matice hrvatske u Zagrebu na ratom poharani, izmasakrirani Tovarnik vođen s ciljem onemogućavanja osnivanja ustanove koja bi u hrvatskome Srijemu, u krilu Matice hrvatske, kako je to prvotno bilo zamišljeno, promicala dragocjeno, i danas živo, književno djelo A. G. Matoša, koje svojim umjetničkim dosezima i duhovnim ishodištima afirmira hrvatsku književnost, kulturu, nacionalnu i političku misao u europskoj obitelji naroda, kojoj su Antun Gustav Matoš i njegovi Hrvati oduvijek pripadali - navodi se u priopćenju Društva A. G. Matoša koje potpisuje predsjednik Društva Željko Anić. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana