Regija
PREDSJEDNIK ŽO HSU-a VINKOVIĆ O ZAKONU O NERADNOJ NEDJELJI:

Ukinuti i onih 16 radnih nedjelja, a zakon proširiti i na blagdane te druge djelatnosti
Objavljeno 14. ožujka, 2023.

ĐAKOVO – Smatram da treba ukinuti i, po novome, u godini dana dozvoljenih 16 radnih nedjelja, te upozoravam da aktualni Zakon o neradnoj nedjelji ne obuhvaća i blagdane i da većina trgovačkih centara radi na većinu državnih blagdana, pa i, licemjerno je i nedopustivo, na Praznik rada, na Dan državnosti i dr., rekao je na presici predsjednik osječko-baranjskog ŽO HSU-a Zoran Vinković.

Podsjetio je na 2010., kada je bio saborski zastupnik i kada je, rekao je, amandmanima ukazao na propuste u dotadašnjem Zakonu o blagdanima u kojem su bili navedeni 'božićni blagdani i Uskrsni ponedjeljak', dok se Uskrs, jer uvijek pada na nedjelju, nije službeno vodio kao blagdan. –Zahvaljujući mojim amandmanima, i Božić i drugi dan Božića i Uskrs i Uskrsni ponedjeljak i službeno su bili blagdani, rekao je Vinković. Kaže da se odavno zalagao za zabranu rada nedjeljom, ne samo, nastavio je, za trgovine, „nego i druge djelatnosti koje nisu usko vezane za funkcioniranje grada, županije, države“. –Podsjetit ću na stari Zakon o trgovini koji je negdje 2010., kad je usvojen u Saboru i bio usko vezan za Zakon o blagdanima, da je tadašnji zakonski okvir ograničio, imao intenciju, da na svakih 5-10 tisuća stanovnika jedinica lokalne samouprave osigura jednu dežurnu trgovinu, pa je Đakovo bio jedan od rijetkih koji je odlukom mene kao gradonačelnika imao zabranjen rad nedjeljom i subotom se radilo do 14 sati. Ta je odluka o gradu trajala godinu dana, a zatim je Ustavni sud poništio cjelokupni zakon i omogućio rad nedjeljom. Ostaje za vidjeti kako će taj isti sud, s gotovo istim sucima, sada odlučiti o tome, kaže Vinković.

Osvrnuvši se na novi Vladin paket mjera, rekao je da zbog teške situacije u Slavoniji Vladinu jednokratnu pomoć trebaju primiti svi umirovljenici, osim onih s povlaštenim mirovinama. Gradsku vlast ponovno je prozvao zbog povećanja cijena odvoza smeća, vode i drugih 'komunalija', nazvavši to socijalnom neosjetljivošću dok se istovremeno, rekao je, „razbacuje gradskim novcem“, a za što je naveo niz financijskih stavki, dodao je, „privatnim osobama za osmišljavanje Vezova, promociju Vezova na društvenim mrežama, osmišljavanje adventskog programa i dr.“. Zatražio je da gradska vlast cijene komunalija u gradu vrati na staro. S.ŽUPAN

Možda ste propustili...

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

KAPITALNE INVESTICIJE U ZASELCIMA ZOLJANA I PRIGRADSKOM NASELJU MARTINU

Sportski centar, ceste i vodovodi

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli