Svijet

Italija krivi skupinu Wagner za sve više migranata iz Afrike
Objavljeno 13. ožujka, 2023.

Talijanska vlada u ponedjeljak je optužila rusku plaćeničku skupinu Wagner da stoji iza sve većeg broja brodova s migrantima koji pokušavaju prijeći Sredozemno more, u sklopu strategije Moskve da se osveti zemljama koje podržavaju Ukrajinu.

"Mislim da sada sa sigurnošću možeo reći da je eksponencijalni rast migrantskog fenomena s afričkih obala, ne beznačajnih razmjera, dio jasne strategije hibridnog rata koju primjenjuje jedinica Wagner, koristeći svoj značaj u nekim afričkim zemljama", priopćio je ministar obrane Guido Crosetto.

Oko 20.000 osoba dosad je ove godine stiglo u Italiju, u usporedbi sa 6100 u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci ministarstva unutarnjih poslova, dok problem migracije pojačava pritisak na desničarsku vladu.

Snage Wagnera optužene su za djelovanje u nekoliko afričkih zemalja, uključujući Libiju, Mali i Srednjoafričku Republiku.

Crosetto, viši dužnosnik desničarske stranke Talijanska braća premijerke Georgije Meloni, pozvao je saveznike u NATO-u da pomognu Italiji u nošenju s porastom migrantskih dolazaka.

"Atlantski savez će biti snažniji ako podijelimo zajednički teret, no postoji opasnost od pucanja ako se zemlje koje su najizloženije odmazdi ostave same", rekao je.

Meloni, koja ima strog stav prema ilegalnim migracijama, našla se prošli mjesec na udaru žestokih kritika nakon brodoloma blizu južne regije Kalabrije u kojem je stradalo 79 osoba.

U nedjelju se nakon isplovljavanja iz Libije prevrnuo brod, a humanitarna organizacija Alarm Phone optužila je Italiju da nije poslala obalnu stražu unatoč tome što je u subotu upozorena da je brod u nevolji.

(Hina)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana