Novosti
KRENULI NACIONALNI ISPITI ZA OSMAŠE

Rezultati ispita ne utječu na zaključnu ocjenu učenika niti na upis u srednju
Objavljeno 13. ožujka, 2023.

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Vinko Filipović rekao je u ponedjeljak da nisu dobili povratne informacije je li bilo poteškoća na ispitu hrvatskog jezika, kojim je 39.708 osmaša u 878 škola započelo s pisanjem nacionalnih ispita. "Mi smo prošlog tjedna rješavali određene nespretnosti po pitanju broja ispita, osobito za učenike s prilagodbom i rješavali smo u hodu te vrste od strane pojedinih škola, a nije ih bilo mnogo", izjavio je Filipović na konferenciji za novinare. Nacionalni ispiti se od ukupno 926 osnovnih škola u Hrvatskoj provode u njih 878.



U njih 48 ne provode se, jer riječ je o školama koje nemaju učenike osmih razreda, odgojno-obrazovni rad provode prema alternativnim nastavnim programima; izvode međunarodni nastavni plan i program i/ili kurikulum, ili se sastoje od posebnih razrednih odjela za djecu s teškoćama, rekao je ravnatelj NCVVO-a. Uz hrvatski, učenici osmih razreda do 31. ožujka pisat će ispit iz prvoga stranog jezika, biologije, fizike, geografije, kemije i povijesti, svakog drugog dana od 9 sati na redovitoj nastavi. Što se tiče ispita iz prvoga stranog jezika, Filipović je naveo da engleski piše 36.911, njemački 2711, francuski 86 učenika. Učenici koji se školuju na jeziku i pismu nacionalnih manjina pišu i ispit iz materinskoga jezika (češki njih 34, mađarski piše 16 učenika, srpski 161, a talijanski 224 učenika).

Filipović je ocijenio da je ovo poseban dan kad je u pitanju sustav odgoja i obrazovanja osnovnoškolskog obrazovanja u Hrvatskoj. "Prvi put nakon 32 godine Hrvatska provodi cjelovit oblik vanjskog vrednovanja, u smislu da su obuhvaćene sve osnovne škole i svi učenici redovitih i prilagođenih programa te učenici koji rade na jeziku i pismu nacionalnih manjina", rekao je. Iz NCVVO-a napominju da nisu potrebne nikakve dodatne pripreme za nacionalne ispite. "Nacionalni ispiti su po svemu isti kao državna matura, samo nisu po pitanju faktora rizika za učenike. Sve ostalo, od načina pakiranja, povrata, barkodova i svega ostaloga, isto je kao i na državnoj maturi. Samo rezultati nacionalnih ispita neće ni na koji način utjecati na zaključnu ocjenu, niti će biti kriterij za upis u srednju", naglasio je Filipović.

Poručio da će ispiti biti objektivno ocijenjeni od educiranih ocjenjivača. NCVVO će rezultate koje će učenici dobiti krajem svibnja, školama proslijediti do kraja nastavne godine. Nakon toga slijede analize svake od 878 škola, a Centar će analizu proslijediti Ministarstvu koje će dalje proslijediti svim relevantnim institucijama kako bi se učinili koraci radi poboljšanja sustava obrazovanja. Vezano uz upite oko optimalnog vremena u kojem se održavaju, ravnatelj Filipović naglasio je da je ovo najoptimalnije vrijeme za nacionalne ispite i da se termin neće pomicati. "Ne bi ih bilo poželjno imati ranije, jer ne bi mogli obuhvatiti znatan dio gradiva učenika osmih razreda. Pomicanje nacionalnih ispita u travanj koincidiralo bi s ispitima koji su važni u pripremi provedbe državne mature", zaključio je. H
PLATITI UČITELJE
Sindikat Preporod poručio je da se nije smjelo krenuti s provođenjem nacionalnih ispita bez da je poznato hoće li se i na koji način vrednovati rad ispitnih koordinatora i učitelja, za što bi, prema njihovom izračunu, trebalo osigurati oko 900.000 eura. "Prosvjetne vlasti su, uz prethodni dogovor sa sindikatima, iste ili slične poslove, u okviru probne državne mature, lani platile, stoga sada ne bi trebalo izmišljati toplu vodu nego identično postupiti i u slučaju učitelja koji će sudjelovati u provedbi nacionalnih ispita", poručuje šef Preporoda Željko Stipić.

Nacionalni ispiti se od ukupno 926 osnovnih škola u Hrvatskoj provode u njih 878

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike