Novosti
BITKA ZA BOLJI STATUS

Kreću edukacije za “manjinske izbore” u svibnju
Objavljeno 14. ožujka, 2023.
Pripadnici nacionalnih manjina šesti će put birati manjinska vijeća i svoje predstavnike

Za nešto manje od dva mjeseca, tj. 7. svibnja ove godine, pripadnici nacionalnih manjina diljem Republike Hrvatske šesti će put birati manjinska vijeća i predstavnike, čija je zadaća zauzimanje za bolji status manjina, kao i za njihovo sudjelovanje u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima.Manjinski izbori održavaju se prve nedjelje u svibnju, svake četvrte godine, a raspisuje ih hrvatska Vlada, koja određuje jedinice u kojima će se ti izbori provesti. Prema dostupnim, neslužbenim podacima, ovoga svibnja članove manjinskih vijeća trebalo bi birati 14 nacionalnih manjina, a svoje predstavnike njih ukupno 19. Članovi vijeća nacionalnih manjina biraju se u županijama, gradovima i općinama u kojem pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje 1,5 posto stanovništva, u gradovima i općinama u kojima živi više od 200 pripadnika pojedine manjine te u županijama u kojima ih pak živi više od 500. Ako spomenuti uvjeti nisu ispunjeni, a na području neke županije, grada ili općine, živi najmanje sto pripadnika manjine, njezini predstavnici opet biraju svog predstavnika.

U općinska manjinska vijeća bira se ukupno deset članova, u gradska vijeća njih 15, a u županijska i manjinsko vijeće Grada Zagreba 25 članova. Članove tih manjinskih vijeća i predstavnike mogu kandidirati manjinske udruge i birači, tj. najmanje 20 pripadnika nacionalne manjine s područja općine, 30 njih s područja grada i 50 s područja županije. Troškovi ‘manjinskih izbora‘ financiraju se iz proračuna jedinice lokalne (područne) samouprave u kojoj se održavaju. Kako bi bolje pripremilo sve uključene u taj izborni proces, Državno izborno povjerenstvo (DIP) od ovog ponedjeljka započelo je ciklus edukacija koji je krenuo iz Zagreba, najavio je novi-stari glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski. Već u utorak DIP-ovi timovi, u kojima su potpredsjednici te po jedan stari i novi član i djelatnici stručne službe, odlaze u Karlovac i Sisak, a potom u Slavoniju - srijeda je rezervirana za Vukovar, a četvrtak, 16. ožujka za Osijek i Slavonski Brod. U ponedjeljak, 20. ožujka, DIP-ov je tim u Pazinu, dan poslije u Rijeci, a 22. ožujka na jugu RH, u Dubrovniku. U četvrtak, 23. ožujka, edukacija će se održati u Čakovcu, a u ponedjeljak, 27. ožujka, u Virovitici i Bjelovaru. DIP-ovi timovi bit će isto tako u srijedu, 29. ožujka, u Splitu, a 30. ožujka u Zadru i Gospiću, gdje će te edukacije i završiti.

Na ‘manjinskim izborima’ koji su održani prije četiri godine, u svibnju 2019. godine, oko 250 tisuća pripadnika nacionalnih manjina biralo je 352 manjinska vijeća i 109 predstavnika. Manjinska vijeća birali su u 19 hrvatskih županija i Gradu Zagrebu, koji ima status županije, u 68 gradova i 108 općina. Svoje predstavnike su birali u 19 županija i u Zagrebu, te u 34 grada i jednoj općini. Tada su mogli birati između gotovo sedam tisuća predloženih kandidata, a otvoreno je bilo 846 biračkih mjesta.

Igor Bošnjak
Prije četiri godine oko 250.000 pripadnika nacionalnih manjina biralo je 352 vijeća i 109 predstavnika

DVA TIMA DIP-a
U jednom timu Državnog izbornog povjerenstva koje će raditi edukacije su potpredsjednica Vesna Fabijančić-Križanić te članovi povjerenstva Ivana Belec i Draženko Pandek, a u drugom timu DIP-a su potpredsjednik Josip Salapić, kao i članovi Ivana Ljulj Cvitanić i Hojski.

Možda ste propustili...