Novosti
EUROPSKA REGIJA SPORTA 2024.

Brnjac: Sportski inkubator je vrlo vrijedan projekt OBŽ-a
Objavljeno 14. ožujka, 2023.
Anušić: Ulaganje u sportsku infrastrukturu izuzetno nam je važno

S čestitkom Osječko-baranjskoj županiji na ostvarivanju titule Europske regije sporta 2024. godine, započeo je u ponedjeljak u Osijeku sastanak na kojemu je Nikolini Brnjac, ministrici turizma i sporta, domaćin bio Ivan Anušić, osječko-baranjski župan.



"Osječko-baranjska županija - Europska regija sporta 2024." bila je središnja tema tog sastanka, a novinarima je nakon njega, od programa i projekata koji su joj prezentirani, ministrica posebno istaknula projekt sportskog inkubatora. "Sportski inkubator je odlična ideja i vrlo vrijedan projekt koji će također biti određen u smjeru cijelog projekta Europske regije sporta, a namijenjen je za djecu i mlade te kako ih što više privući i usmjeriti u za njih najbolji sport. Ministarstvo turizma i sporta svakako stoji uz Osječko-baranjsku županiju kroz ulaganja u sportsku infrastrukturu i druge projekte. Cilj Vlade RH upravo je ulaganje u takvu infrastrukturu kako bi bila svima dostupna, ponajprije mladima i djeci, a upravo je raspisan javni poziv za sportsku infrastrukturu u iznosu od četiri milijuna eura. Razgovarali smo i o sredstvima iz NPOO-a gdje je osigurano oko 40 milijuna eura za aktivni turizam", rekla je Nikolina Brnjac i dodala da je naglasak sastanka bio upravo na buduća ulaganja na području Osječko-baranjske županije.

Ivan Anušić istaknuo je kako se Osječko-baranjska županija uvijek javljala na natječaje ovog ministarstva te na taj način realizirala niz vrijednih projekata. "Ulaganje u sportsku infrastrukturu, posebice s pogledom na ono što nas čeka sljedeće godine, izuzetno nam je važno, a u tome će nam trebati pomoć Ministarstva i Vlade. Također, upoznao sam ministricu s projektom sportskog inkubatora (na prostoru bivšeg OLT-a, nap.a.), koji će ići u realizaciju kako je i zamišljen, a potporu smo dobili i od Ministarstva", istaknuo je župan Anušić te ministricu Brnjac pozvao na sastanak kojim će se započeti obilježavanje Europske regije sporta 2024. godine. Anušić je rekao kako su u tijeku pripreme i aktivnosti koje su predstavljene Europskoj komisiji prilikom nominacije za ovu titulu. "Tu se prije svega radi o sportskoj infrastrukturi koja obuhvaća ulaganja u dvorane, terene i različita borilišta, ali i o potpori sportskim udrugama i klubovima na jedan drugačiji i bolji način te uključivanje međunarodno poznatih sportaša s područja naše županije", rekao je župan.

Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka, potvrdio je partnerstvo Grada i Županije u ovim aktivnostima i projektima. "Osječko-baranjska županija i Grad Osijek djeluju kao jedno, zajedno smo i u ovom projektu te dajemo punu podršku Županiji u svemu što je bilo potrebno u prijavi, kao i u provedbi ovog vrijednog projekta", izjavio je Vulin. Potvrda suradnje je i namjera zajedničke realizacije nove nastavno-sportske dvorane u Osijeku.

Dario Kuštro
RAZVOJ KONTINENTALNOG TURIZMA
Novinari su upitali ministricu Brnjac o planovima za razvoj kontinentalnog turizama, u kojem Osječko-baranjska županija bilježi zapažene rezultate. Ministrica je kazala da je usvojena Strategija razvoja održivog turizma do 2030. godine, čiji je prvi cilj razvoj cjelogodišnjeg i ravnomjerno razvijenog regionalnog turizma. “Provođenje je već počelo kroz pozive iz NPOO-a, gdje je najveći dio sredstava također upućen kroz usmjeravanje i razvoj javne turističke infrastrukture, nove proizvode, podizanje smještajnog kapaciteta i kvalitete, razvoj zdravstvenog i sportskog turizma. I o tomu smo ovom prigodom razgovarali, jer upravo Osječko-baranjska županija, kao i cijela Slavonija i Baranja, ima golem potencijal. Prema broju prijava koje su se pojavile na ovom pozivu možemo vidjeti da su projekti odlični i ima ih mnogo te se nadamo njihovoj odličnoj realizaciji. Riječ je o 289 milijuna eura, a s ostalim sredstvima Vlada je za cijelo ovo razdoblje osigurala ukupno 1,27 milijardi eura”, izjavila je ministrica.

Možda ste propustili...