Svijet
STRAH U SILICIJSKOJ DOLINI

Startupovi izbjegli krah, velike tvrtke najavile su otkaze
Objavljeno 13. ožujka, 2023.
Ostaje otvoreno pitanje tko će zamijeniti SVB i podržati poduzeća koja veće banke izbjegavaju

Propast Silicon Valley Banka (SVB) izazvala je zebnju u Silicijskoj dolini, razotkrivši negativan utjecaj podignutih troškova kreditiranja na inovativne tehnološke tvrtke i njihove probleme s pronalaženjem pouzdanog izvora financiranja.



Silicon Valley Bank specijalizirao se za kreditiranje startupova i servisirao je gotovo polovinu kompanija u tehnološkom i sektoru zdravstvene skrbi koje su imale financijsku podršku američkih fondova i uvrstile su dionice u burzovnu kotaciju u 2022., napominje BBC.

Banka je osnovana 1983. u Kaliforniji, a našla se pod pritiskom budući da su podignute kamatne stope njezinim klijentima otežale pribavljanje novca prodajom dionica i ponudama privatnim ulagačima. Zato su startupovi počeli povlačiti depozite, a trend je prošli tjedan naglo ubrzao. U usporedbi s ostalim bankama, SVB je do sada bio pouzdani izvor financiranja za startupove, napominje Reuters. Njegova propast dovela je pod znak pitanja isplatu plaća u malim i srednjim poduzećima. Bojazni su stišali regulatori, poručivši klijentima da od ponedjeljka mogu podići pologe do 250 tisuća dolara i isplatiti plaće za prošli tjedan. Dioničari i neosigurani kreditori neće moći računati na istu razinu zaštite.

Intervencija vlasti izazvala je olakšanje među startupovima. "To je krupan korak u obnovi povjerenja u startup zajednici. Brojni startupovi već su bili planirali krizne mjere koje bi vjerojatno dovele do novog vala otkaza i nezaposlenih radnika", rekao je osnivač venture tvrtke Decibel Partners Jon Sakoda. "Mjere su donijele prijeko potrebnu sigurnost da svi mogu u ponedjeljak obračunati plaće", dodao je Sakoda.

Ostaje pitanje tko će zamijeniti SVB koji do nedjelje nije našao kupca i podržati poduzeća koja veće banke izbjegavaju. Velike tehnološke tvrtke najavile su val otkaza, ukazujući na slabiju u razdoblju posustajanja gospodarstva. Izvršni direktori startupova okrenuli su se društvenim mrežama i zatražili pomoć. Odazvao im se čelnik OpenAI-ja Sam Altman, nudeći im financijsku pomoć kako bi prebrodili neizvjesnost i platili svoje zaposlenike, izvijestio je Reuters u nedjelju. Tehnološki investitor Asheesh Birla prognozira da će startupovi u idućim danima krenuti otvarati račune u velikim bankama. Kompanije s većim iznosima zaposlit će vjerojatno blagajnike i nastojati smanjiti gotovinske iznose u sefovima.

Izvršni direktor Rad AI-ja Doktor Gurson planira novac prebaciti na novi račun u većoj banci, a još ne zna kada će doći do pologa u Silicon Valley Banku. "Kompanije nikada ne bi trebale strahovati jesu li njihovi depoziti sigurni", rekao je.

Dijana Pavlović
250

tisuća dolara maksimalni je polog koji su mogla od ponedjeljka podići mala i srednja poduzeća

HSBC KUPUJE BANKU ZA JEDNU FUNTU
Američke vlasti hitno su intervenirale u nedjelju kako bi zaštitile financijski sektor nakon propasti Silicon Valley Banka. Nakon dramatičnog vikenda regulatori su klijentima propalog SVB-a poručili da od ponedjeljka mogu podići pologe i zatvorili su Signature Bank, koja se proteklih dana također našla pod pritiskom, a središnja banka olakšala je ostalim zajmodavcima pristup financiranju. SVB je imao podružnicu i u Britaniji. U ponedjeljak je britanska komercijalna banka HSBC objavila da kupuje Silicon Valley Bank UK za jednu funtu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike