Svijet
ISKUSTVO S RUSIJOM

Sarrazin: Treba ozbiljno uzimati prijetnje Dodika
Objavljeno 14. ožujka, 2023.
Njemačka vrlo ozbiljno doživljava prijetnje o odcjepljenju Republike Srpske od BiH, a nakon ruske agresije spremna je djelovati kako bi se onemogućili novi pokušaji ugrožavanja mira, upozorio je posebni izaslanik njemačke vlade za zapadni Balkan Manuel Sarrazin.

U intervjuu za "Nezavisne novine", Sarrazin kaže kako je agresija na Ukrajinu stvorila "novu realnost" jer je taj rat pokazao da ne treba olako uzimati prijeteće izjave pa se vlada u Berlinu sada tako odnosi i prema lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku. Smatra da je bila greška što se na Putinove prijetnje nije pravodobno reagiralo. Rekao je da se vlada kancelara Olafa Scholza odlučila na posve drugačiji pristup od onoga Angele Merkel i to je nova realnost s kojom trebaju svi računati. "Puno nas ozbiljno je zabrinuto za budućnost BiH, dobrim dijelom jer Dodik stalno prijeti secesijom", kazao je. Na Dodikove najave uvođenja kriminalizacije klevete, istaknuo je da bi takvi koraci doveli u pitanje europski put BiH.

- Realnost su dva entiteta koji imaju posebna prava. To je, u biti, jedan kompliciran federalistički sustav. Mi želimo više građanskog društva, te se približiti modelu 'jedan čovjek jedan glas', ali to ne znači da će se sve to dogoditi odmah", rekao je Sarrazin.H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana