Svijet

Rusija bi mogla pristati na obnovu sporazuma o izvozu žita na kraći rok
Objavljeno 13. ožujka, 2023.

Moskva se ne protivi obnavljanju sporazuma koji omogućuje siguran izvoz žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka, ali samo na razdoblje od 60 dana, što je dvostruko kraće razdoblje od predviđenog prošlim sporazumom, rekao je u ponedjeljak zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova.

Sergej Veršinin je to najavio nakon razgovora s dužnosnicima UN-a u Ženevi.

Sporazum o izvozu žita između Rusije i Ukrajine, sklopljen uz posredovanje UN-a i Turske prošlog srpnja, imao je za cilj spriječiti globalnu prehrambenu krizu dopuštanjem sigurnog izvoza žita iz tri ukrajinske crnomorske luke koje su blokirale ruske snage.

Ugovor, koji je u studenom produljen na 120 dana, istječe 18. ožujka.

Nakon razgovora s trgovinskom dužnosnicom Ujedinjenih naroda Rebecom Grynspan i najvišim dužnosnikom UN-a za humanitarna pitanja Martinom Griffithsom, Veršinin je rekao da je unatoč "sveobuhvatnom i iskrenom razgovoru" Rusija primijetila da ograničenja za njezine izvoznike poljoprivrednih proizvoda ostaju na snazi.

Rusija tvrdi da, iako njen poljoprivredni sektor nije izravno pod sankcijama zapada, sankcije financijskom sustavu, logistici i osiguranju stvaraju barijeru izvozu žita i gnojiva.

Rusija se "ne protivi još jednom produženju 'Crnomorske inicijative' nakon isteka drugog mandata 18. ožujka, ali samo za 60 dana", rekao je Veršinin.

"Naše daljnje stajalište odredit ćemo nakon opipljivog napretka u normalizaciji izvoza naših poljoprivrednih proizvoda, ne na riječima, već na djelima", dodao je.

Visoki dužnosnik ukrajinske vlade koji je bio uključen u pregovore o osiguranju dogovora prošlog srpnja odbio je komentirati pitanje produženja sporazuma.

Moskva je prethodno signalizirala da će pristati na produljenje samo ako se ukinu ograničenja koja utječu na njezin izvoz, ali mnogi diplomati i visoki dužnosnici, uključujući turskog ministra obrane Hulusija Akara, rekli su uoči razgovora da su optimistični.

(Hina) 

Najčitanije iz rubrike