Regija
NOVAC ZA SAKRALNE OBJEKTE

Među hvatskih top pet obnova crkve sv. Ane u Podolju
Objavljeno 14. ožujka, 2023.
Država je 5793 eura namijenila i za Augustinčićev spomenik Pobjeda s kriptom na brdu iznad Batine
BELI MANASTIR - Sukladno odluci Ministarstva kulture i medija RH, za ovu je godinu odobrena potpora za 476 projekata preko Programa zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima u iznosu od približno 12 milijuna eura.

Među njima našlo se i devet projekata koji se odnose na Baranju. U top pet svehrvatskih projekata po iznosu dodijeljenih sredstava nalazi se obnova crkve svete Ane u Podolju, a riječ je o 120.000 eura. Za obnovu biljske crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije osigurano je nešto više od 66.000 eura, a za nastavak obnove belomanastirske crkve svetog Martina biskupa 13.272 eura. Što se sakralnih objekata u Baranji tiče, sredstva u iznosu od 8295 eura odobrena su još za pravoslavnu crkvu svetog Nikolaja u Jagodnjaku. Na području između Dunava, Drave i Mađarske završit će i 20-ak tisuća eura raspodijeljenih za još pet projekata. Država je, naime, 5793 eura namijenila batinskom spomeniku Pobjeda s kriptom, a ostatak etnološkim cjelinama ‘‘Katolički surduk‘‘ u Zmajevcu te dvama tamošnjim vinskim podrumima, obuhvaćenima u istu cjelinu.

Svojevrsni koordinator i ‘‘lobist‘‘ u dijelu priče zasigurno je saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine, Robert Jankovics, koji je krajem prošle godine ugostio ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek i upoznao ju s problemima vezanim uz ovdašnje sakralni objekti.

- I u 2023. godini prati nas trend visokih iznosa kojima Ministarstvo kulture i medija financira obnovu sakralnih objekata važnih za Mađare u RH. Najviše novca, što se Baranje tiče, odobreno je za nastavak obnove crkve svete Ane u Podolju. Mislim da je, ukupno gledajući, posrijedi najveći iznos za Baranju koji je ovo ministarstvo dodijelilo za projekte tijekom jedne godine. Radovi na obnovi crkve u Podolju započeli su još lani, a sa sličnim iznosom financirala ih je mađarska vlada. Tada su restaurirani krov i strop, a sada je na redu toranj, odnosno njegov pokrov - kaže Jankovics, podsjećajući kako je mađarska zajednica u proteklih nekoliko godina dobila više značajnih iznosa od mađarske vlade i resornog ministarstva, zahvaljujući čemu su obnovljene reformirane crkve u Laslovu, Vardarcu, Suzi, Korođu i Kotlini (kojoj je prijetilo rušenje), kao i za pripremu dokumentacije i prvu fazu obnove crkava u Dražu, Novom Bezdanu i Podolju.

Ivica Getto
Temelji crkve u Podolju iz srednjeg vijeka
Katolička crkva svete Ane u Podolju posebna je priča za koju malo tko zna. Nalazi se na brežuljku iznad tog baranjskog naselja, a temelji upućuju na srednjovjekovnu gradnju. I pronađeni građevinski blokovi koristili su se za izgradnju objekata u srednjem vijeku. Na tom je mjestu, moguće, postojala barutana. Vrlo vjerojatno, s tog se mjesta mogla gledati Mohačka bitka, koja se odigrala u 16. stoljeću...

Baranja ima još mnogo sličnih, neistraženih mjesta, o kojima postoji samo usmena predaja, a zaslužuju pomnija istraživanja.

Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

Najčitanije iz rubrike