Regija
VANJSKI LITURGIJSKI PROSTOR SAGRAĐEN JE PRIJE 17 GODINA

Počela obnova crkve na otvorenom, završetak se očekuje do Cvjetnice
Objavljeno 14. ožujka, 2023.
ŽUPANJA - U Župi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, u Županji, počela je obnova vanjskog natkrivenog oltarnog prostora, a završetak se očekuje do Cvjetnice, 2. travnja. Ovaj lijepi i u Hrvatskoj zasigurno jedinstveni liturgijski prostor sagrađen je 2006. godine, za vrijeme župnika Ivana Varoščića, koji je odlučio uz pomoć župljana i donatora sagraditi crkvu na otvorenom blagopokojnog kardinala Franje Kuharića. Izvrsno se usklopila u prostrano dvorište župnoga dvora i pokazala odličnim rješenjem za brojnija okupljanja vjernika na misnim i drugim slavljima. Crkva na otvorenom postala je neizostavni dio svakodnevnog života župne zajednice.

"Prošlo je gotovo punih 17 godina od gradnje, i do sada se nije radila nikakva zaštita toga objekta na izvanjskom prostoru, podložnog atmosferskim utjecajima. Došlo je vrijeme da ga s odgovornošću prema svima onima koji su se utkali u njegovu izgradnju konačno obnovimo. Obveza nam je da naš natkriveni prostor za misna slavlja sačuvamo i za buduće naraštaje, jer on je uistinu sagrađen s velikom ljubavlju i pomoći naših župljanja", ustvrdio je župnik, vlč. Robert Jugović. Radovi obuhvaćaju zaštitu kompletne drvene krovne konstrukcije, odnosno površina koje su najviše i oštećene, jer su direktno izložene atmosferskom utjecaju, posebice oni dijelovi na kojima krov prokišnjava. Zamijenit će se i postojeća rasvjetna tijela s LED rasvjetom, osvježiti zidovi i zaštititi sam oltarni prostor. "Početna planirana financijska konstrukcija iznosi približno 40.000 eura. A koliko će nas sve to uistinu koštati, znat će se nakon završetka kompletnog zahvata, kada podvučemo crtu, jer se tijekom izvođenja samih radova uvijek pojave i neki dodatni, a koje nismo mogli predvidjeti, i na koje nismo računali", kaže župnik. Zahvaljuje Gradu Županji i gradonačelniku Damiru Juzbašiću na pokrivanju većeg dijela troškova, što je, kako je ustvrdio, i omogućilo početak radova. Ostatak sredstava prikupit će župljani koji su uvijek pomagali i nesebično odvajali za potrebe župne zajednice. "Svaki dar je neprocjenjiv, pa unaprijed zahvaljujem", poručio je župnik.

A crkva Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji za dvije će godine proslaviti svoj 225. rođendan. Zub vremena učinio je svoje i zbog dotrajalosti potrebni su određeni radovi i u unutrašnjem dijelu crkve. Posljednji je put obnovljena 2003. godine. Đakovački i srijemski biskup Marin Srakić tada ju je posvetio, a godinu poslije na prozore su stavljeni vitraji s prizorima iz života sv. Ivana Krstitelja, koje je blagoslovio banjalučki biskup Franjo Komarica. Obnova crkve bit će detaljna i dugotrajna, pod nadzorom Konzervatorskog ureda u Vukovaru. Među ostalim zahvatima bit će nužno riješiti rasvjetu, koja je u lošem stanju, također treba sanirati i zidove, gdje je kapilarna vlaga već uzela maha. Jedan od prioriteta bit će i rješavanje ulaska u crkvu bez stepenica, s novim vratima, kako bi se omogućio i olakšao ulazak osobama s invaliditetom ili smanjenom pokretljivošću.

Lani je u crkvi obavljena fumigacija, odnosno zaštita drvene građe. Nastavak radova ovisit će o financijskim mogućnostima, a određena sredstva planiraju se povući i iz raspoloživih EU fondova. M.L.O.
40

tisuća eura početno je predviđen iznos za obnovu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LJETNI VOZNI RED

Autobus vozi i do Gradskih bazena

2

OSNOVNE ŠKOLE ŽUPANJSKE POSAVINE

Ispratili su 292 osmaša, upisali 286 prvašića, za sada ukupno 2236 đaka

3

JAVNOLINIJSKI PRIJEVOZ DOSTUPAN SVIMA

Prodaja prijevoznih karata porasla 91 %