Osijek
KORISNICI RAZVRSTANI U PET SKUPINA

Deset dana prije blagdana
uskrsnice stižu na kućne adrese
Objavljeno 13. ožujka, 2023.
Telefon za umirovljenike koji trebaju provjeriti status - 229-102 i 229-107

Gotovo jedna trećina osječkih umirovljenika, toliko je onih koji od ukupnog broja dobivaju mirovinu do 340 eura, bit će obuhvaćena odlukom gradonačelnika Ivana Radića o isplati uskrsnica od 15 do 55 eura. U ponedjeljak su o detaljima ove mjere, njezinom provođenju i terminu isplate, okupljenima u Dnevnom boravku za umirovljenike u Višnjevcu, govorili Drago Šerić, prvi potpredsjednik Gradskog vijeća i Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka.Šerić je rekao kako je u gradskom proračun za uskrsnice i božićnice osigurano 400 tisuća eura.

- I dalje, kao što smo imali za božićnice, korisnici su razvrstani u pet skupina prema visini mirovine koju dobivaju, pa će najveći iznos uskrsnice od 55 eura dobiti oni s najmanjom mirovinom, do 135 eura. Umirovljenici s mirovinom od 135,01 euro do 160 eura dobit će uskrsnicu od 40 eura, oni s mirovinom od 160,01 do 230 eura dobit će uskrsnicu u iznosu od 35 eura, dok će umirovljenici s mirovinom od 230,01 do 270 eura primiti uskrsnicu od 20 eura. Umirovljenici s mirovinama od 270,01 do 340 eura primit će uskrsnicu od 15 eura - rekao je Šerić.


Kako bi što veći broj umirovljenika zadržao ovo pravo, predloženo je da se zadrže podaci vezano uz iznose mirovina od veljače, dakle prije usklađenja mirovina za drugo polugodište 2022. godine, jer promjenom kriterija usklađenja neki bi umirovljenici prešli u višu kategoriju, a neki bi ispali iz pete kategorije, dakle ili bi dobili manji iznos, ili bi potpuno izgubili pravo na uskrsnicu.

Osim umirovljenika s prebivalištem na području Osijeka, uskrsnice će dobiti i socijalno potrebite osobe koje primaju naknadu za troškove stanovanja, ili nositelji prava na pomoć u prehrani te beskućnici, i to u iznosu od 40 eura. Romano Kristić je, pak, najavio kako će isplata biti u gotovini, i to na kućnoj adresi primatelja.

- Za umirovljenike koji su već na našoj listi, isplata će krenuti automatizmom, i očekuje se desetak dana prije samog blagdana Uskrsa - rekao je Kristić te napomenuo kako umirovljenici koji trebaju provjeriti svoj status, a razloga može bit nekoliko - novi su umirovljenici, pa nisu na popisu koji uključuje veljaču, ili su umirovljenici koji ostvaruju mirovinu iz dva ili više izvora, međunarodnu mirovinu koje nije evidentirana pri u HZMO-u..., trebaju se prijaviti za upis u evidenciju.

- Mogu to odraditi elektronski, putem obrasca na web-stranici Grada Osijeka, ili pak odlaskom u sjedišta gradske četvrti, odnosno svog mjesnog odbora. Umirovljenici koji trebaju provjeriti svoj status ili druge informacije, mogu to učiniti i putem infotelefona 229-102 i 229-107, koji su otvoreni za ovu prigodu u Upravnom odjelu. Rok za prijavu je do 6. travnja - rekao je Kristić.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

OTVARANJE NA 16. MILANKOVIĆEVIM CIKLUSIMA

Zvjezdano nebo u Svemirskoj sobi

UPISI U ČEPINSKI “ZVONČIĆ”

Zahtjevi za pohađanje vrtića najkasnije 5. lipnja

SVEČANA SJEDNICA SENATA

Dies Academicus u petak na FAZOS-u

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UZ DAN DRŽAVNOSTI

Povlačiti prave poteze u nadolazećim izazovima

2

GODIŠNJA PRODUKCIJA PLESNE IGRAONICE POČETNICE

Plesnim koracima ispričali priču o pravom prijateljstvu

3

PROLJETNA ŠKOLA KREATIVNOSTI

Učili i družili se, pa predstavili projekte