Osijek
ERNESTINOVO KAO “DRVENGRAD”

Drveni zečevi i divovske pisanice, radovi umjetnika i mještana ukrasili ulice
Objavljeno 14. ožujka, 2023.

U "drvengradu", mogli bismo tako nazvati selo Ernestinovo, jer je poznato po kiparstvu naive u drvetu, točnije hrastovini. Poseban ugođaj pripremljen je za najveći kršćanski blagdan, spomen Kristova uskrsnuća, simbol novog života - Uskrs. Na sve strane općinska su sela ukrašena jedinstvenim radovima u drvetu s temom predstojećeg blagdana.



Uvijek drugačiji, uvijek posebni, uvijek usmjereni ka tradiciji i običajima, uvijek u zajedništvu i dobru duhu čine, kaže općinska načelnica Marijana Junušić, razliku, čine dobro, čine sve što je u njihovoj moći kako bi si zajednicu učinili boljom i ljepšom za svakodnevni život.


- Uskrs je nova nada, vrijeme opraštanja, vrijeme pomoći bližnjima u nevolji, žrtvovanja za druge i doba zajedništva. Ključ je u zajedništvu, a upravo u zajedništvu, i uz potporu i podršku članova naših udruga građana ručno smo izradili mnogobrojne ukrase, oslikali pisanice i njima ukrasili središta naših naselja. U svemu tome su se, osim Općine Ernestinovo, vrlo angažirali Likovna udruga Petar Smajić Ernestinovo, naša Mala akademija umjetnosti Ernestinovo i naši umjetnici, koji su nezamjenjivi ne samo u ljetno vrijeme događanja Kiparske kolonije, nego kroz cijelu godinu, kako oni stariji i iskusni, tako i naša djeca umjetnika. U zajedništvu, uz svoje najmilije, u buđenju prirode, novog života budite na pomoć svojim voljenima, svojim susjedima i poznanicima, budimo oslonac i primjer u svemu onom dobrom jedni drugima - kaže ernestinovačka načelnica.

Mještani mogu uživati u posebnom ambijentu u središtima naselja ukrašena postavljenim od drveta napravljenim zečevima, jajima i ostalom ikonografijom vezanom uz blagdan Uskrsa. Naravno, tu su i jedinstvene očaravajuće divovske pisanice oslikane sakralnim motivima. Marijana Junušić kaže da te pisanice koje su radili mještani i umjetnici odišu njihovom tradicijom, običajima i prepoznatljivim simbolima Uskrsa. Rezultat je to rada sumještana odazvali pozivu Općine i oslikali pisanice. Pisanice su im sada u trajnom vlasništvu kojima o Uskrsu oplemenjuju javni prostor naselja i unose u njih dašak nadolazećeg Uskrsa. D.Pejić

Darko Pejić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike