Osijek
DANI FRANKOFONIJE U OSIJEKU

Festival francuskog jezika i kulture
Objavljeno 14. ožujka, 2023.
Francuska alijansa Osijek, nasljednica osječkog Francuskog kluba, utemeljenog 1897. godine, organizira festival francuskog jezika i frankofonih kultura pod nazivom Frankofonija u Osijeku. Festival se organizira u suradnji i partnerstvu s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, Francuskim veleposlanstvom u RH, Francuskim institutom, Kinematografima Osijek d.d. Međunarodni dan Frankofonije obilježava se 20. ožujka, a posvećen je francuskom jeziku i multikulturalnoj zajednici koju čini više od 250 milijuna govornika u svijetu.

Ovogodišnji program Frankofonije otvara se 15. ožujka koncertom NoMad u Magis Poetry Caffeu. NoMad je novi glazbeni projekt švicarskog pisca i glazbenika Christopha Meyera. Album je rezultat dvogodišnjeg putovanja i snimanja diljem Europe, od Skandinavije do Španjolske te je snimljen u suradnji s brojnim glazbenicima, ponajprije Cliveom Deamerom, bubnjarom Portisheada i Radioheada. Koncert se predstavlja u suradnji sa Švicarskim veleposlanstvom i zakladom ProHelvetia.

Program se nastavlja već tradicionalnom Revijom suvremenog frankofonog filma u suradnji s Kinematografima Osijek, gdje će se, od 16. ožujka do 16. travnja, predstaviti više od deset novih naslova iz različitih frankofonih zemalja.

Za ljubitelje književnosti, 23. ožujka, također u Magis Poetry Cafeu, predstavlja se izbor iz suvremene frankofonske kratke proze "Onda sam to ja" autorica Vande Mikšić i Mirne Sindičić Sabljo, objavljenog u suizdanju Meandra Medije i Sveučilišta u Zadru 2020. godine. U knjizi je okupljeno 20 priča iz svih dijelova svijeta napisanih na francuskom jeziku. V. Latinović

Program

 

15.03.2023. u 20h30
NoMad, koncert švicarskog glazbenika Christophea Meyera, Magis Poetry Caffe, ulaz slobodan

16.3. – 16.4.
Revija suvremenog frankofonog filma, Kino Urania,program projekcija dostupan ovdje

24.03.2023. u 20h00
"Onda sam to ja" izbor iz suvremene frankofonske kratke proze autorica Vande Mikšić i Mirne Sindičić Sabljo, Magis Poetry Caffe, ulaz slobodan

02.04.2023. od 16h30
Francuska modna nedjelja, modni buvljak i projekcija filma Yves Saint-Laurent u kinu Urania

Možda ste propustili...

POSLOVNI REZULTATI ZAVODA ZA STANOVANJE

Na upravljanje dobili i nove kvadrate u urbanim vilama

WINE&ART - 12 GODINA OSIJEK ODGAJA PONAJBOLJU VINSKU PUBLIKU

Za jednu vinsku večer "pukne" više od tisuću butelja

NA STARČEVIĆEVU TRGU U UTORAK

Stručnjaci o sarkomu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SANDRA MARIJANOVIĆ & MARIO MATOKOVIĆ

Muralima mijenjaju gradske vizure i potiču zajednicu da svakodnevno živi kulturu

2

SILVANA SABO, RAVNATELJICA HITNE:

Hvala i medijima, građani se sve više pridržavaju preporuka

3

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA DODIJELILA 75 POTPORA ZA TURIZAM:

Unaprjeđujemo kvalitetu destinacije