Kultura
SLAVLJENIČKA GODINA

Ogranak MH Slatina djelovanjem čuva i promiče identitet hrvatskoga naroda
Objavljeno 14. ožujka, 2023.
Ogranak je u 2022. ostvario niz samostalnih projekata važnih za Slatinu

Ovo je slavljenička godina! Matica hrvatska slavi 180. obljetnicu svoga postojanja i svi Matičini programi diljem naše domovine utkani su u ovu veliku obljetnicu. Svojim programima i naš je Ogranak dao svoj doprinos ovoj velikoj obljetnici, rekla je predsjednica Ogranka Matice hrvatske Slatina Zorica Varga na redovitoj godišnjoj izvještajnoj skupštini Ogranka predstavljajući brojne aktivnosti i projekte koji su obilježili 2022. godinu.



Dani Mirka Jirsaka


Predsjednica Varga još jednom je podsjetila da Ogranak provodi aktivnosti koje štite i promiču programske zadatke Matice hrvatske s ciljem čuvanja i promicanja narodnog identiteta hrvatskoga naroda na svim područjima umjetničkoga, znanstvenoga i duhovnoga stvaralaštva.

Tako je slatinski Ogranak ostvario niz samostalnih projekata važnih za Slatinu i očuvanje njezine kulturne baštine kroz suradnju sa susjednim ograncima i svojom središnjicom, Gradom Slatinom, Pučkim otvorenim učilištem, Gradskom knjižnicom i čitaonicom, Zavičajnim muzejom, slatinskim školama i župama te udrugama. Djelatnost Ogranka obogatila je kulturni život Slatine, a njezino ime učinila prepoznatljivim diljem domovine.

Prema riječima predsjednice, među aktivnostima koje su obilježile 2022. godinu svečana je akademija Hrvačkog kluba Slatina i tim povodom objavljena monografija o 50 godina Hrvačkoga kluba u okviru Male slatinske biblioteke Ogranka Matice hrvatske. U prošloj godini preminuo je slatinski zavičajnik, akademik Viktor Žmegač, komu su u spomen održane komemoracije u Zavičajnom muzeju Slatina i u Palači Matice hrvatske u Zagrebu.

Ogranak je organizirao već tradicionalnu manifestaciju Dani Mirka Jirsaka, proveo je natječaj "I dok je srca, bit će i Kroacije", sudjelovao u organizaciji Međunarodnoga glazbenog festivala Dani Milka Kelemena organizacijom okruglog stola "Milko Kelemen danas - život njegova opusa", te na 1. festivalu knjige Matice hrvatske pod nazivom "Matica dobrih knjiga". Tom je prigodom predstavljena knjiga Miroslave Hadžihusejnović Valašek "Hvatajte se u pleteno kolo", objavljena u nakladi Matičinih ogranka u Orahovici, Slatini i Virovitici. Ogranak je također organizirao predstavljanje knjige Nives Opačić "Završne riječi, ipak", u sklopu projekta Matica i mladi održan je Koncert mladih slatinskih glazbenika i nagrađivanje najboljih učenika završnih razreda slatinskih osnovnih i srednjih škola, predstavljena je knjiga rođene Voćinčanke Katarine Pahljine "Djevojčice… pusti nas" te je predstavljen zbornik radova pod nazivom "Župa svetog Josipa u Slatini (1919 -2019)".

Slatinski Ogranak i dalje planira iznimno aktivnu izdavačku djelatnost, pa će ove godine "Mala slatinska biblioteka" biti bogatija za knjigu "Mirko Jirsak i Slatina", koju je pripremila Zorica Varga, te "Matica hrvatska u Slatini" iste autorice, a novost će biti izložbeni i prodajni štand Matičinih knjiga u povodu Dana grada Slatine. Tradicionalan postaje i Božićni susret članova i prijatelja Matice hrvatske.

Velika donacija


Čestitke na postignutim uspjesima i daljnju potporu Grada slatinskom Ogranku uputio je zamjenik gradonačelnika Ilija Nikolić, a uspješnu međusobnu suradnju na zajedničkim projektima koji prezentiraju lokalnu baštinu pohvalila je predsjednica Ogranka MH u Virovitici Dubravka Sabolić. Ravnatelj Gradskog društva Crvenoga križa Slatina Vladimir Jelenčić zauzeo se za daljnje aktivnosti na povećanju broja mladih u Ogranku, a kustos Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić najavio je skoru realizaciju želje Viktora Žmegača, počasnoga građanina Slatine, da se u njegov rodni grad dopremi velika donacija ostavštine toga istaknutog hrvatskoga germanista svjetskoga glasa, povjesničara književnosti i muzikologa.

Skupštinu Ogranka Matice hrvatske u Slatini zaključila je predsjednica Varga zahvalom svima koji su pomogli ostvarenju navedenih aktivnosti.

- Iako neki kažu da je godišnji program našeg Ogranka preopširan, smatram da Matica mora djelovati na promociji hrvatske kulturne baštine i hrvatskoga jezika kao našega nacionalnog indentiteta, pa ćemo i dalje brojnim aktivnostima biti prisutni na kulturnoj sceni našega grada, pa i šire - istaknula je Varga te naglasila zadovoljstvo dosadašnjem i budućem pristupanju mladih Matici, koji će nastaviti djelovanje na očuvanju kulturnog identiteta svoga zavičaja.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike