Sport
DERBI SUSRET SUPERSPORT PRVE HNL ZA ŽENE

Bakljada na zelenom polju: Osječanke pobjegle Splitu za šest bodova
Objavljeno 12. ožujka, 2023.
"Grad na Dravi danas slavi, naprijed, naše bijelo-plave. Cijeli Osijek, kliče, zove, naprijed, naše cure po bodove!" Pjevalo se na Zelenom polju u nedjelju, baš u vrijeme ručka, u čast nogometašicama Osijeka, koje su pobjedom nad najvećim državnim rivalom Splitom od 2:1 stekle prednost od šest bodova na tablici.

Oko 500 gledatelja, koliko ih se okupilo na sjevernoj tribini igrališta Olimpije na Zelenom polju, imalo je jučer malo kasniji ručak. Lijepo, sunčano vrijeme, koje kao da nagovještava skori dolazak proljeća, bilo je idealno za odlazak na tribine. Voljeli bismo da u takvim situacijama to bude najčešća odluka stanovnicima Osijeka, a nogometašice im svojim izvedbama na terenu sigurno mogu priuštiti lijepi ugođaj.

Moramo biti iskreni, nije to bila utakmica za pamćenje. Dugačka prvenstvena stanka, ali i značenje susreta za obje ekipe ipak su sputali i Osječanke i Splićanke, koje su u nedjeljnoj matineji na Zelenom polju odigrale uvertiru osječko-splitskog obračuna u Gradskom vrtu. Dosta je igra bila isprekidana, uz (pre)česte prekršaje, pa je tijekom 90 i koju minutu više odigrano ipak ispodprosječno tzv. čiste igre. No, prema svim parametrima viđenoga, u svim odnosima snaga, Osječanke su potpuno zasluženo odnijele pobjedu. Bile su bolji suparnik, konkretniji, ne samo zbog dva postignuta pogotka odnosno pogotka više od gošći iz Spllita. Već u šestoj minuti Osječanke su mogle povesti. Mejrema Medić sjurila se s lijeve strane, mogla je možda i povratnom loptom uposliti svoje suigračice u boljoj pozicji. Ni njezina nije bila loša. Odlučila je završiti akciju, ali je splitska vratarka Stephanie Cecilia Bukovec obranila taj pokušaj. Medić je bila autor i još dvije opasne situacije za Osijek u prvom poluvremenu. U prvoj je ubacila u kazneni prostor, ali bez pogotka, a u drugoj je, u 41. minuti, ispremiješala suparnice, no je očito ostala bez snage. Pala je u kaznenom prostoru, naravno, nije bilo riječi o kaznenom udarcu. Splićanke su uputile udarac na gol u 30. minuti. Nakon ubačaja u kazneni prostor neshvatljivo je da je Jasna Đoković ostala sama u kaznenom prostoru. Pucala je glavom, ali loše.

Sva tri pogotka postignuta su u nastavku susreta. Već u 50. minuti udarac iz kuta izvela je Anela Lubina, a Izabela Lojna iz poluvoleja zahvatila je loptu i pogodila mrežu. Osječanke su se tada povukle, no sijevnula je jedna kontra preko Lorene Balić. Splićanke su zaustavile napad, ali su onda pogriješile. Lopta je završila u nogama Lubine, koja je povratnom loptom uposlila Balić za 2:0. Split je imao odličnu prigodu u 82. minuti, kada je Vujadin na crti spriječila pogodak Đoković. Dramatičnost se dogodila u završnici, nakon što je u 86. minuti sutkinja Martinčić dosudila kazneni udarac za Split. Zajmi je pucala, lopta je u ruku pogodila Vujadin, koja je zaradila i žuti karton. Aida Hadžić sigurnom realizacijom s bijele točke donijela je Splitu pogodak nade. No, nada je kratko trajala. Osječanke su vješto sačuvale stečenu prednost, koja im donosi šest bodova više na tablici od “splitskih crvenih”. Upalile su se na Zelenom polju i baklje za lidera prvenstva, igračice su proslavile pobjedu prvo s navijačima, a potom i pjesmom u svlačionici. K.Lacković
OSIJEK        2 (0)

SPLIT        1 (0)

OSIJEK - Igralište SC Olimpija. Gledatelja: 500. Sutkinja: Ivana Martinčić (Koprivnica) 6.5. Strijelci: 1:0 Lojna (50.), 2:0 Balić, (72.), 2:1 Hadžić (87.-11m). Žuti kartoni: Lojna, Vujadin i Žvković (Osijek), Đoković i Zajmi (Split). Crvenih kartona nije bilo.

OSIJEK: Belaj 6, Bojčić 6, Kunštek 6, Nevrkla 6,5, Vujadin 6,5, Bulut 6, Lojna 7, Lubina 7, Medić 7, Šalek 6 (od 59. Živković 6) i Balić 7 (od 76. Damjanović -)

SPLIT: Bukovec 6,5, Kovačević 6, Hadžić 6,5, Pedersen 5,5, Luijks 5,5, Bukač 6, Pezelj 6, Kapetanović 6, Zajmi 6,5, Kurkutović 5,5 i Đoković 6,5

IGRAČICA UTAKMICE: ANELA LUBINA (OSIJEK)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike