Sport
SVJETSKI GIMNASTIČKI KUP

Kolinda je navijala za Benovića, Tinu čestitala na postolju
Objavljeno 13. ožujka, 2023.
Srbić se vraća u formu, opet je osvojio medalju. Osječki gimnastičar je zadovoljan s dva finala

Na trećem ovogodišnjem Svjetskom gimnastičkom kupu, koji je održan u azerbajdžanskom Bakuu, Hrvatska je imala tri finala. Za dva je zaslužan Osječanin Aurel Benović, koji je u subotu u finalu partera zauzeo peto mjesto s ocjenom 13.400, nakon što je u kvalifikacijama imao najbolju ocjenu. Dan poslije, prvi put je nastupio i u finalu Svjetskog kupa na preskoku. Prethodno je imao 12 nastupa u finalu na parteru. Na kraju nedjeljnog programa, sa skokovima ocijenjenima 14.100 i 14.566 (konačna ocjena 14.399), zauzeo je šesto mjesto. Isto na kojem je iz kvalifikacija ušao u finale. Najbolji je bio Filipinac Yulo (14.933). Povratak najvećim izvedbama, nakon godinu dana problema zbog ozljede, ali i traženja idealne vježbe prilagođene tada novom pravilniku, nagovijestio je i Tin Srbić. U finalu na preči osvojio je brončano odličje.



Benović se vraća vrlo zadovoljan iz Bakua. Nastup na Svjetskom prvenstvu u Antwerpenu krajem listopada i početkom studenoga sada mu gotovo sigurno ne može izmaknuti. Ipak, još je kod njega dosta rezerve. I na preskoku, ali i na parteru, gdje bi, da je ponovio nastup iz kvalifikacija (14.500), uvjerljivo osvojio zlato, koje je na kraju pripalo Kazahstancu Miladu Karimiju (14.200).

- Da sam posljednji skok skočio malo bolje, sigurno bih osvojio bar srebrnu medalju, ali ne mogu biti nezadovoljan. Dao sam sve od sebe, najbolje što sam u tom trenutku mogao. Kada sam se na dan finala probudio, osjećao sam bol u lijevom kvadricepsu. Borim se sada već dosta dugo s upalom mišića. Očito mi je treći Svjetski kup u nizu u tri tjedna ipak puno. Treba mi malo odmora - pričao je Benović, koji je smogao snage u nedjeljnom finalu odraditi dva vrlo kvalitetna skoka.

- Pronašao sam dodatnu snagu i odradio kako sam najavljivao. Odradio sam mirne i stabilne skokove. Vidim sada da sam konkurentan, ali za ozbiljnije rezultate moram pojačati skokove, što će, vjerujem, biti u budućnosti moguće - poručio je Benović nakon finala preskoka, koje je iz publike pratila bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. U Bakuu je bila sudionica rasprave "Zapadni Balkan u kontekstu EU", koji se održava u sklopu Global Baku Foruma, pa je navratila i do dvorane.

Tin Srbić ponovno je bio na postolju. U finalu preče završio je treći s ocjenom 13.666. Hrvatskom srebrnom olimpijcu 21. medalju na turnirima Svjetskog kupa dodijelila je upravo Kolinda Grabar-Kitarović.

- Osjećao sam se jako dobro u finalu. Išao sam jaču vježbu sa starom 5.9, s elementom Kolman. Početak vježbe i veza tri puštanja, veza Tkacheva bila je stvarno odlična, bio sam pun energije, ali jednostavno na Kolmanu se dogodila pogreška, bio sam puno preblizu pritki, više nego što big trebao biti dok sam hvatao, onda su to bile dvije pogreške, zato je ocjena bila 13.666. Inače bi bila 14.300 ili 14.400, možda i više. Bilo bi to za zlato - rekao je Srbić. Zlato je sa 14.200 uzeo Izraelac Alexander Myakinin, a srebro Japanac Kazuki Matsumi (14.033). Tinu je ovo pak bilo 28. finale SK-a u karijeri te druga osvojena medalja u dva tjedna, nakon srebra u Dohi. Ovime je samo zacementirao svoje mjesto na Svjetskom prvenstvu u Antwerpenu krajem godine jer su turniri Svjetskog kupa kvalifikacijski za to natjecanje.

Krešimir Lacković
Tin Srbić

hrvatski gimnastičar

Nisam nezadovoljan broncom jer sam jako dobro nastupio, pun energije, pun elana. Ocjena i rezultat trenutno su malo manje važni. Bitno je bilo izvesti tu vježbu kako treba. Gradi se ta vježba. Ide prema boljem. Uskoro će doći na onu moju pravu razinu

Najčitanije iz rubrike